Societat 03/03/2019

Ocupen una antiga residència de Vallvidrera per evitar que es converteixi en un hotel de luxe

Un grup de veïns expliquen que l'edifici porta set anys buit i que se senten "enganyats" per l'Ajuntament

Acn
2 min
Exterior de l'antiga Llar Betània de Vallvidrera, la casa ocupada aquest cap de setmana

BarcelonaUn grup de veïns de Vallvidrera ha fet pública aquest cap de setmana l'ocupació de la Llar Betània, una antiga residència per a gent gran. Expliquen que l'edifici porta set anys buit i que la propietat el vol convertir en un hotel de luxe, segons la portaveu del grup, Eulàlia Castelló. Fa dos anys els veïns van intentar negociar, però se senten "decebuts" amb la voluntat "d'especular" dels propietaris i "enganyats" per l'Ajuntament de Barcelona, que en paral·lel a les reunions va aprovar "un pla per expandir el turisme" a Vallvidrera. "En una setmana volem obrir-lo i decidir què volem que sigui aquest espai", ha explicat Castelló.

Fa dos anys la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic va intentar, sense èxit, comprar l'immoble per dedicar l'espai a fer-hi habitatges i activitats socials, centre de dia i acompanyament per a la gent gran. En aquella ocasió les reunions amb la propietat i l'Ajuntament no van prosperar, però ara els veïns volen recuperar aquell projecte. Els ocupants defensen que la casa té "molt valor per a Vallvidrera" perquè "és un edifici modernista de finals del segle XIX que ha tingut molts usos", ha subratllat Castelló. Ha apuntat que l'immoble ha sigut una residència d'estudiants de la Universitat de Barcelona, un refugi per a malalts i refugiats de la Guerra Civil, i en els seus inicis va ser l'hotel Buenos Aires, que és el nom que volen recuperar.

Des del grup de veïns aspiren a aconseguir que l'edifici esdevingui "un model d'habitatge i d'oportunitats per al barri", perquè consideren que "Vallvidrera ja fa anys que pateix les conseqüències del creixement turístic desmesurat i s'estan expulsant els joves que, quan es volen emancipar, veuen que no poden assumir el cost i se'ls expulsa". Castelló ha lamentat que també passa el mateix amb la gent gran, "que porten tota la vida fent comunitat aquí i quan es fan grans no tenen un espai on envellir". En aquest sentit, ha dit que alguns veïns que s'han interessat pel projecte recorden que havien anat a veure els seus avis quan era una residència de gent gran.

stats