Societat 26/06/2012

L'ofensiva judicial contra la immersió, en cinc dates

Els darrers dos anys s'ha produït un degoteig de decisions contràries al model català

Ara
2 min

BarcelonaL'ofensiva judicial contra el model d'immersió lingüística en català a l'ensenyament públic té l'origen en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El 28 de juny del 2010, dia en què es va donar a conèixer aquella sentència, comença un degoteig de decisions judicials contra la immersió que aquest dimarts ha viscut el seu últim episodi. Aquestes són les cinc dates més importants de l'ofensiva:

28 de juny del 2010

El Tribunal Constitucional dicta sentència sobre l'Estatut. Entre d'altres coses, diu que "el català ha de ser llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament, però no l'única que gaudeixi de tal condició". El text afegeix que "el castellà no pot deixar de ser també llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament". Aquesta sentència va provocar la multitudinària manifestació del 10 de juliol.

22 de desembre del 2010

El Tribunal Suprem emet una sentència que obliga a "reintroduir" el castellà a les escoles "com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa amb relació al català en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori". Ho fa en aplicació de la sentència del Constitucional sobre l'Estatut i en resposta als recursos de tres famílies que volen que els seus fills estudiïn en català.

2 de setembre del 2011

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dóna un ultimàtum de dos mesos a la Generalitat perquè prengui les mesures oportunes per aplicar la sentència del Suprem del desembre anterior. Un recurs de la Generalitat fa que, el 16 de setembre del 2011, l'ultimàtum quedi suspès. La causa sobre el model d'immersió lingüística en català, però, continua oberta.

9 de març del 2012

EL TSJC emet una resolució que no obliga a canviar tot el sistema d'ensenyament però sí a donar resposta a les famílies demandants, que volien escolaritzar els seus fills en català. El Govern considera una victòria la resolució, mentre que la plataforma Som Escola assegura que "no és tranquil·litzadora" perquè "obre el camí a noves demandes d'excepció per part d'altres famílies".

26 de juny del 2012

El Tribunal Suprem anul·la diversos articles sobre l'ús del català inclosos en un decret sobre el segon cicle de l'educació infantil aprovat pel Govern de la Generalitat l'any 2008. Entre els articles anul·lats hi ha el que estableix que "el català, com a llengua pròpia de Catalunya, s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular d'ensenyament i aprenentatge i en les activitats internes i externes de la comunitat educativa".

stats