DRETS HUMANS
Societat 15/03/2014

Les ONG es mostren reticents a col·laborar en la gestió dels CIE i en demanen el tancament definitiu

Denuncien que s'obre la porta a la privatització de serveis

Lara Bonilla
1 min
Vista del Centre d’Internament per a Estrangers de la Zona Franca, a Barcelona.

BarcelonaSegons el nou reglament dels Centres d'Internament per a Estrangers (CIE), que ahir va aprovar el consell de ministres amb quatre anys de retard, la policia assumirà les tasques de seguretat però de l’àmbit assistencial se n’ocuparà personal aliè, que podran ser treballadors públics o fins i tot personal d’ONG amb qui s’establiran convenis perquè es facin càrrec dels serveis sanitaris, culturals, jurídics i socials dels estrangers internats. També se’ls permetrà visitar-los si compleixen amb els requisits que marqui el ministeri d’Interior.

Però aquest reglament ha estat criticat per les entitats, ja que consideren que fer-les partícips de la gestió dels CIE legitima uns centres que consideren que s’haurien de tancar. “Que no intentin vendre’ns-ho com una millora de les condicions dels immigrants. Nosaltres volem fiscalitzar el que està passant i no col·laborar en la seva gestió”, va dir la portaveu de SOS Racisme, Jose Peñín, que va insistir que la lluita per clausurar els CIE continua.

La campanya Tanquem els CIE denuncia que el nou reglament obre la porta “a la privatització i l’externalització de serveis”. Cristina Fernández, membre de la campanya, recorda que ara ja hi ha centres que tenen subcontractats els serveis sanitaris, l’alimentació o l’assistència social. “I això no ha suposat que es deixin de vulnerar drets dins dels centres”. La Creu Roja, per exemple, ja presta atenció psicosocial als interns, expliquen.

Cristina Fernández, de Tanquem els CIE, assegura que aquest és només un “reglament de mínims”.

stats