SOCIETAT
Societat 30/01/2014

"Fa pudor de podrit... perquè s'hi podreixen els drets humans": la visita dels diputats al CIE de la Zona Franca

PSOE, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP mostren la seva preocupació per les condicions del centre, mentre que el PP en defensa la gestió

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaEl ministeri de l'Interior ha organitzat una visita guiada aquest dijous al centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca per als diputats del Congrés, senadors i parlamentaris catalans. En total hi han assistit 27 polítics, que durant una hora i mitja han escoltat les explicacions del director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, sobre el nou reglament –que s'espera des de fa anys– i el funcionament de les instal·lacions, que després han pogut visitar.

Coincidint amb la visita i davant la pressió tant de diputats com de les ONG, l'Estat ha anunciat aquest dijous que farà obres de millora, com treure elements metàl·lics i punxeguts del mobiliari i les reixes de les sales de visites –tal com van exigir els jutges encarregats del control del centre en la seva última interlocutòria–. El centre comptarà amb un servei jurídic gratuït per als interns a càrrec del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

A la sortida, PSOE, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP han mostrat la seva preocupació per les condicions del centre, mentre que el PP n'ha defensat la gestió.

Antonio Gallego, diputat del Congrés del PP:

"És un centre absolutament transparent i obert. El treball que s'hi està fent és d'absoluta transparència".

"Les instal·lacions són magnifiques, molt raonables. Estem contents de la visita i oberts que tothom que vulgui conèixer aquestes instal·lacions ho pugui fer".

"Es necessiten centres d'aquest tipus per atendre les persones que estan pendents d'expulsió del país. Pensem que fan una important tasca i s'han de mantenir".

Josep Lluís Cleries, senador de CiU:

"Es parla molt del reglament, però portem quatre anys esperant. És un tema que està afectant els drets humans de les persones i no es pot estar esperant eternament. Reclamarem amb tota contundència un reglament immediat".

"Les obres de què ens ha parlat el director de la policia es fan perquè ho van dir els jutges de vigilància, si no no es farien".

"Reclamem que els drets humans es respectin. Veiem persones que no han comès cap delicte que viuen en pitjors condicions que en un centre penitenciari".

"Estem en un centre que és a Barcelona i a Catalunya i les institucions catalanes no hi poden intervenir. Les conselleries no poden tenir-ne un control i al Parlament de Catalunya li ha costat molt poder visitar-lo. El CIE és a Catalunya i hi volem tenir un paper i l'hi tindrem."

Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés:

"Fa pudor de podrit i no pas perquè les persones internades no tinguin dignitat sinó perquè s'hi podreixen els drets humans. És una vergonya i refermem el nostre compromís per continuar denunciant un lloc on persones que tan sols han comès una falta administrativa estan empresonades".

"Hauríem de sentir-nos molt avergonyits d'haver estat tants anys permetent tant de sofriment i dolor. Reclamem el tancament d'aquest tipus de centres i que no es vulnerin els drets humans".

Laia Ortiz, diputada d'ICV-EUiA al Congrés:

"La lluita ha de ser pel tancament d'unes institucions completament injustes i que ens deshumanitzen i ens treuen dignitat com a ciutadans. Els CIE són l'expressió de l'Europa búnquer, tancada i d'unes lleis completament injustes".

"Tornem al CIE, un any i mig més tard, sense tenir cap reglament ni més garanties, sense haver avançat".

"Ha estat una visita organitzada, que volia maquillar una realitat obscena des del punt de vista dels drets humans".

Esperança Esteve, diputada del PSOE al Congrés:

"Sense el reglament no hi ha cap mena de garantia, tot és arbitrarietat i opacitat".

"Hem de donar un pas més, diferenciant clarament les persones amb antecedents policials i judicials i que estan pendents d'una expulsió d'aquelles que tenen una falta administrativa. Hem de trobar una solució perquè aquestes no siguin als CIE".

David Fernàndez, diputat de la CUP al Parlament:

"Sempre hem estat pel tancament de Guantánamo, els internacionals i els locals. La visita no ha aportat gaires coses".

"Malauradament, ha anunciat un nou CIE a l'aeroport de Barajas. Veníem a tancar-los tots i hem sortit amb un de nou".

stats