Societat 16/10/2013

La PAH rep el reconeixement del Parlament Europeu per la seva lluita pel dret a l'habitatge

La Plataforma ha rebut el premi Ciutadà Europeu de l'Any de mans del president de l'Eurocambra, Martin Schulz

2 min
La PAH dóna consells perquè persones desnonades que ja han esgotat totes les vies de negociació ocupin pisos.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha rebut avui de mans del president del Parlament Europeu, Martin Schulz, el premi al Ciutadà Europeu de l'Any 2013, un reconeixement a la seva lluita pel dret a l'habitatge i en contra dels desnonaments a Espanya. Sara Vázquez ha encapçalat la delegació de tres membres que ha recollit el premi atorgat per l'Eurocambra i que també han rebut 42 guanyadors més de 21 països, inclòs Andrés Urrutia, director de la Reial Acadèmia de la Llengua Basca.

Vázquez ha recollit el guardó amb les seves companyes abillades amb les samarretes de 'Stop desnonaments' que vesteixen en les protestes. El premi a la PAH ha coincidit amb la reunió que Vázquez ha mantingut amb el comissari europeu d'Afers Socials, Laszlo Andor, i amb la suspensió cautelar de l'execució hipotecària d'habitatges a Salt (Gironès) decretada pel Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

"Sentim molt més el suport d'Europa que del govern espanyol", ha dit Vázquez als periodistes. "La decisió del Tribunal ens dóna esperances, com el premi. A poc a poc anem guanyant batalles i són molt importants", ha dit Vázquez, que ha afegit que "cada desnonament o suïcidi que s'evita compta molt".

Reunió de la PAH amb el comissari d'Afers Socials

A la reunió amb el comissari europeu, la representant de la PAH ha demanat a l'executiu comunitari que obri un procediment d'infracció contra Espanya per l'aplicació de la llei hipotecària que el Tribunal de Justícia de la UE va declarar abusiva. "Hem sol·licitat a la Comissió que obri un procediment d'infracció per la vulneració del dret comunitari dels consumidors, pels milers de clàusules abusives que omplen els contractes d'hipoteques a Espanya", ha dit Vázquez als periodistes després de reunir-se amb el comissari.

La representant de la PAH també ha defensat davant Andor el decret llei d'Andalusia contra els desnonaments i li ha fet arribar el missatge que "la CE no pot legitimar el govern d'Espanya dient que amb mesures com aquesta el sistema financer està en risc". "No es pot legitimar els interessos dels bancs en detriment dels drets humans", ha indicat.

Andor va accedir a reunir-se amb la Plataforma després que membres de la PAH de Còrdova realitzessin una marxa a peu fins a Brussel·les per reclamar el dret a l'habitatge fa algunes setmanes. Els eurodiputats Raül Romeva (ICV) i Willy Meyer (ICV) han acompanyat la representant de la plataforma i han destacat "la contradicció" de la postura de la Comissió Europea respecte als desnonaments a Espanya.

El Partit Popular considera aquesta plataforma un "grup violent"

El premi a la PAH del Parlament Europeu (PE) es va anunciar el passat 6 de juny, un guardó que va ser contestat pel Partit Popular (PP), que no va estar present en el lliurament del guardó a la seu del PE a Madrid, el passat 23 de setembre.

El guardó que concedeix l'Eurocambra des del 2008 també busca reconèixer aquelles persones o organitzacions "que promoguin la integració entre ciutadans i els estats membres o facilitin la cooperació transnacional en el si de la Unió, i els que dia a dia intenten promoure els valors de la Carta de Drets Fonamentals de la UE". Abans del lliurament de diplomes, el president de l'Eurocambra ha destacat que els premiats "representen el millor de la UE" i ha dit estar orgullós d'atorgar-los el guardó a la seu del PE.

stats