SOCIETAT
Societat 09/05/2011

Els Mossos busquen en un hort els cossos de la dona i el cunyat del presumpte assassí dels Pallaresos

El jutjat té la certesa que els cadàvers de les dues persones, desaparegudes des de l'octubre de 2009, estan enterrats a la finca. El rastreig es fa en una zona de 400 metres quadrats

Efe
3 min

TarragonaEls Mossos busquen avui en un hort de Ramón Laso, detingut als Pallaresos (Tarragonès) el març passat, els cossos de la seva exdona, Julia Lamas, i del seu excunyat, Maurici Font, desapareguts l'octubre del 2009, després d'obtenir l'autorització d'un jutjat de Tarragona, a petició de l'advocat de l'acusació. Des de les deu del matí, la unitat canina, la policia científica, la unitat de desapareguts i un tècnic expert en l'ús d'un georadar rastregen una zona de 400 metres quadrats situada al polígon de Riuclar, uns terrenys expropiats per construir-hi l'autovia A-27, segons ha explicat l'inspector Jordi Domènech, de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos. Malgrat que el jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona manté el secret de sumari, Domènech ha confirmat que tenen la certesa que aquest hort, d'uns 400 m2, situat en una finca d'uns 6.000 m2, és la zona "on es va produir l'homicidi".

El jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona va decretar el passat 1 d'abril presó per dos delictes d'homicidi per a Ramón Laso, l'home detingut dies abans relacionat amb la desaparició de la seva antiga parella i el seu cunyat el 2009 i que ja havia estat condemnat als anys 90 per matar la seva anterior dona i el seu fill menor.

Laso havia estat condemnat el 1993 a 57 anys de presó per l'assassinat de la seva primera dona, Dolores Camacho, i del seu fill Daniel, de 6 anys, crims comesos el juny de 1988 i juliol de 1989, respectivament, encara que va sortir en llibertat condicional per bona conducta el 1999.

Jordi Domènech ha explicat que segueixen "moltes línies d'investigació" i que l'hort on avui busquen és "la zona on pensem que es va produir l'homicidi". "Que estiguin enterrats o no, ja és una altra cosa, perquè pot ser que els hagin traslladat o que no fossin aquí des del principi", ha afegit l'inspector.

Per a Domènech, hi ha "indicis incriminatoris, així ho han vist la jutge i el fiscal", encara que es tracta d'"una investigació molt complexa", ja que com que no han aparegut els cossos "és molt més complicat poder fer proves".

Per això, uns 30 agents de diverses divisions dels Mossos busquen avui els cossos –podrien seguir demà, segons Domènech–, una operació que ja es va dur a terme el novembre del 2009 però en una zona "més limitada" i amb una tècnica "menys sofisticada".

Es tracta, segons l'inspector de la DIC, de "descartar" que els cossos puguin ser allà, tenint en compte que aviat es construirà l'autovia, i malgrat que serà "difícil" trobar els cadàvers, per la qual cosa compten amb una retroexcavadora cedida pel ministeri de Foment i amb dos gossos de la unitat canina, que "oloren els gasos que desprenen els cossos en descomposició".

Per la seva banda, Lluís Marí, gerent de l'empresa ArqueoRadar, especialitzada en prospeccions arqueològiques, ha explicat que el georadar, semblant a una talladora de gespa, consta de tres parts: "Una antena que envia un feix d'ones al subsòl i llegeix els diferents canvis en el terreny, i un ordinador que interpreta les dades al moment".

L'antena opera fins a una profunditat de quatre metres i Marí ha confessat la dificultat del treball perquè "han passat dos anys i la terra remoguda pot haver-se tornat a compactar".

"Si els resultats no són molt evidents, caldrà filtrar-los en un procés posterior", ha afegit Marí.

Seguint la investigació hi havia Mercedes i Eduardo Lamas, germans de la desapareguda Julia, l'advocat dels quals, Pere Sutil, va sol·licitar el passat 11 d'abril que es practiqués aquesta prova, a la qual ara ha accedit el jutjat.

Mercedes ha mostrat la seva esperança que "els cossos surtin" i s'ha mostrat convençuda que "són aquí perquè és el lloc que ell (Ramón Laso) coneixia millor" i, a més, com que es van expropiar les terres l'imputat va enderrocar la caseta existent i es va emportar la runa.

La germana de Julia Lamas ha explicat que quatre mesos abans de la desaparició Ramón va fer una rasa d'1,60 metres d'amplada per un metre de profunditat i li va dir que era "perquè passessin les canonades del regadiu", de manera que ella creu que els cossos es troben en aquesta rasa, ara tapada encara que ella assenyalava avui als periodistes on és.

Per Eduardo Lamas, el temps passat des de la desaparició ha resultat "bastant dur" i ha manifestat la seva esperança que "trobaran alguna cosa", si no fos així "parlaríem amb el nostre advocat per veure quines vies seguim".

L'Audiència de Tarragona va denegar la setmana passada una petició de l'advocat defensor de Laso perquè el seu client sortís en llibertat.

stats