SOCIETAT
Societat 04/12/2011

La parella d'óssos aterra a Escòcia amb un 'Panda Express' des de la Xina

El país asiàtic ha llogat els animals per 815.000 euros l'any. Viuran al zoo d'Edimburg almenys deu anys

Efe
2 min
Panda

EdimburgEnmig d'una gran expectació, Tian Tian i Yang Guang, els primers óssos panda gegant que arriben a Escòcia en 17 anys, han aterrat aquest diumenge al país procedents d'una reserva de Sichuan, a la Xina.

Els óssos, transportats en dues caixes transparents, han arribat a l'aeroport d'Edimburg enmig d'una gran atenció mediàtica i de públic, especialment nens, aplegats a la terminal. El zoo d'Edimburg és l'encarregat d'acollir la parella, que viurà en terres escoceses almenys deu anys.

El panda mascle, Yang Guang (Sol), i la femella, Tian Tian (Dolç), tots dos de vuit anys, estaran en un nou recinte al zoo escocès. La remodelació ha costat 250.000 lliures (uns 290.000 euros).

A l'avió hi anaven un veterinari, dos cuidadors i quatre pilots amb gran experiència en el transport d'animals de zoològic.

El capità del vol, Paul Cassell, ha expressat la seva gran satisfacció per haver portat als animals i formar part "d'un moment significatiu" per a Escòcia.

Segons els detalls del viatge divulgats aquest diumenge, als animals han estat alimentats durant el vol amb fulles de bambú, pomes i pastanagues.

Com és habitual, la Xina lloga per 700.000 lliures anuals (uns 815.000 euros) aquests óssos panda, que han arribat en un Boeing 777 de FedEx batejat afectuosament amb el nom de Panda Express, en un vol directe des de la Xina que ha durat nou hores.

L'esperança de les autoritats escoceses és que Yang Guang i Tian Tian tinguin descendència en captivitat, cosa bastant rara per a aquests animals en perill d'extinció.

Un portaveu del zoològic d'Edimburg ha dit que Escòcia és un hàbitat ideal per als pandes a causa de l'intens fred, que s'assembla d'alguna manera a les muntanyes d'on procedeixen.

La cura d'aquests óssos anirà a càrrec de la Societat Zoològica d'Escòcia.

El zoològic plantarà el 15% del bambú que necessiten per sobreviure, i la resta serà importat d'Holanda.

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha afirmat que l'arribada de Tian Tian i Yang Guang portarà "una millora econòmica i del turisme" a Escòcia, per l'interès que generen aquests animals.

El ministre britànic per a Escòcia, Michael Moore, que era a l'aeroport per rebre als óssos, ha dit que l'arribada de Tian Tian i Yang Guang suposa un altre important capítol en les relacions entre la Xina i el Regne Unit.

"La parella serà un gran actiu per al zoològic i per a Edimburg" i generarà una "gran atenció", ha afegit Moore.

L'arribada dels óssos és resultat de cinc anys de negociacions amb la Xina.

stats