Societat 27/03/2015

El dia que la Capella Sixtina es va omplir de sensesostre

El Papa rep desenes de persones sense llar al Vaticà: "Benvinguts, aquesta és la casa de tothom"

Efe
2 min
El grup de sensesostre i persones desfavorides, a la Capella Sixtina / EFE

Ciutat del VaticàEl papa Francesc va rebre dijous desenes de sensesostre a la Capella Sixtina, on va aparèixer per sorpresa per donar la benvinguda a les persones sense llar, convidades per l'almoineria apostòlica. "Benvinguts. Aquesta és la casa de tothom, és casa vostra. Les portes estan obertes sempre per a tothom", van ser les paraules amb què el pontífex va saludar el grup de persones sense llar sota els frescos de Miquel Àngel.

El bisbe de Roma va agrair al responsable de l'almoineria, Konrad Krajewski, la iniciativa que va impulsar per convidar sensesostre als Museus Vaticans, una visita que Bergoglio va definir com "una petita carícia" per als visitants. Després de demanar-los que preguessin per ell, el Papa els va beneir i es va quedar amb ells durant uns 20 minuts.

Aquesta va ser la primera ocasió en què les persones sense llar que viuen als voltants de Roma van poder entrar als Museus i contemplar l'obra de Miquel Àngel, entre altres. Van ser un total de 150 les invitacions que va lliurar Krajewski, en nom del papa Francesc, entre els sensesostre i les persones desfavorides que viuen als carrers adjacents a Sant Pere.

"Sembla mentida que sent romà no hagi vist mai la Capella Sixtina, quina vergonya!", exclamava Alessandro, un dels sensesostre que, malgrat haver nascut i viscut més de 40 anys a la capital italiana, no havia tingut ocasió d'apreciar l'art vaticà. Graziella, una dona que fa 30 anys que viu al carrer, deia a la sortida del Vaticà, després del sopar amb què va acabar la inusual visita, que "el Papa està donant un bon exemple".

Al desembre, coincidint amb el 78 aniversari del Papa, el Vaticà va repartir 400 sacs de dormir a persones que viuen als carrers de Roma. Al febrer l'almoineria va obrir tres dutxes i una sala de barberia, que són utilitzades per les persones sense llar que sovint dormen sota les columnes de la plaça de Sant Pere i als voltants. L'oficina, encarregada de realitzar les obres de caritat del Papa, va lliurar recentment equips de neteja formats per una tovallola, sabó, raspall de dents i dentifrici, escuma i fulla per afaitar-se.

Krajewski va explicar al Papa que havia pres aquesta decisió després de convidar a dinar un grup de sensesostre, un dels quals va rebutjar l'oferta perquè assegurava que s'avergonyia perquè "feia pudor".

stats