Societat 21/10/2014

Un home amb paràlisi torna a caminar gràcies a un nou tractament a Polònia

Ha recuperat part de les sensacions i la funció sexual gràcies a una cirurgia en què s'han trasplantat cèl·lules del seu nas a la seva espina dorsal

Ara
1 min

BarcelonaUn home amb paràlisi ha tornat a caminar gràcies a un nou tractament que consisteix en trasplantar cèl·lules de la cavitat nasal a l'espina dorsal a Polònia, segons ha publicat aquest dimarts en un article la BBC.

Darek Fidyka, de 40 anys i nacionalitat polonesa, era paraplègic del pit cap avall des que va patir diverses ganivetades durant un atac el 2010. Sis mesos després de la cirurgia, va poder fer els primers passos ajudat de barres paral·leles per aguantar-se i d'uns aparells que portava a les cames. Dos anys després, ja pot caminar fora del centre de rehabilitació amb l'ajuda d'un caminador. També ha recuperat part de les sensacions a la bufeta i a l'intestí, i la funció sexual. Fidyka ha dit a la BBC que "és com si hagués tornat a néixer".

Un grup de cirurgians polonesos en col·laboració amb un equip de científics de Londres han fet possible el tractament, que no té precedents mundials. El cap de regeneració neural del University College London's Institute of Neurology que lidera l'equip britànic ha dit que el que han fet és "més impressionant que l'home caminant per la lluna".

stats