SOCIETAT
Societat 04/07/2013

El Parlament insta el Govern a garantir tres àpats diaris per a tots els nens en risc de pobresa

Els diputats han aprovat per unanimitat una moció d'ICV-EUiA que insta el Govern a garantir les beques menjador durant les vacances i el curs vinent

Ara / Acn
3 min

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat la moció que insta el Govern a aprovar, abans del 17 de juliol, un pla que garanteixi que els nens en risc d'exclusió per pobresa puguin accedir a tres àpats diaris. L'executiu haurà de fer "una convocatòria urgent de subvencions o incrementar els recursos via convenis a entitats i ens locals, a becar places de colònies, casals, campaments i rutes per a l'estiu del 2013". La moció presentada per ICV-EUiA incloïa una dotació de 5 milions d'euros, però en el text aprovat no s'ha concretat finalment cap xifra.

La moció també reclama a la Generalitat que redacti un pla de xoc de garantia alimentària i una partida pressupostària oberta perquè el curs 2013-2014 cap nen que ho necessiti es quedi sense beca menjador. La transacció, que ha rebut el suport unànime de la cambra, també preveu que l'accés a les beques menjador es faci en funció dels barems econòmics o socials actuals de la família del menor. El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha recordat que actualment un dels criteris que es fan servir per atorgar aquestes ajudes és la presentació de la declaració de la renda de dos anys abans al moment de sol·licitar la beca i, per tant, no s'ajusta a la situació familiar "real".

El debat parlamentari ha començat amb dues mocions, la dels ecosocialistes i una altra del PSC, amb un objectiu comú a curt termini: garantir que cap nen es quedi sense els tres àpats diaris durant l'estiu i sense les mateixes oportunitats de lleure que la resta. La proposta dels socialistes posava xifres sobre la taula, 5 milions d'euros per garantir els aliments per a infants durant l'estiu, i 5 milions més destinats a entitats socials per pal·liar situacions de pobresa, però han sigut descartades pels grups que donen estabilitat parlamentària al Govern (CiU i ERC).

La diputada socialista Eva Granados ha mostrat la seva indignació per l'actitud del Govern i ha afirmat sentir "vergonya" per l'actitud de l'executiu vers la pobresa infantil. Granados ha recordat que aquest estiu les entitats socials atendran més casos de pobresa que no pas el Govern, i que els ajuntaments de l'àrea metropolitana ja destinen més recursos a combatre la pobresa que no la Generalitat. La moció dels socialistes ha sigut en bona part rebutjada per l'oposició de CiU i ERC, i només han quedat aprovats alguns punts en defensa de la tasca dels serveis socials i de la necessitat de no deixar fora de les ajudes cap persona en risc d'exclusió social.

Tant PSC com ICV-EUiA han destacat la urgència amb què s'ha d'abordar la fam. Per Joan Herrera, "l'estiu del 2013 encara serà molt més dur que el del 2012, el del 2011 i el del 2010, però enguany hi haurà menys partides". Per això, ha reclamat al Govern que abandoni la seva "insensibilitat social" i afronti la situació amb un pla de xoc que vagi més enllà de garantir les beques menjador per a l'any vinent. Herrera ha reconegut que la situació de pobresa infantil s'afronta "anys tard", però que encara es pot revertir si s'actua de manera urgent.

La resta de grups parlamentaris s'han mostrat partidaris d'afrontar urgentment la situació de pobresa infantil i d'acord amb el fet que el Govern redacti un pla abans del proper 17 de juliol amb què es garanteixi que els nens que ho necessitin puguin accedir a tres àpats diaris becats per l'administració pública. Tot i això, la diputada de CiU Anna Figueras ha criticat la "utilització política" de la pobresa que, segons ella, fan PSC i ICV-EUiA, i ha assegurat que la Generalitat no pot afrontar les quantitats que proposen per abordar el tema ni ho pot fer amb la celeritat que reclamen.

stats