Societat 13/03/2014

Primer pas en la protecció dels comerços emblemàtics

Barcelona suspèn durant un any les llicències d'obres i activitats de 389 establiments singulars mentre es redacta un pla específic de protecció

Ara
2 min
La llibreria Canuda, aquesta tarda

BarcelonaUn total de 389 comerços de Barcelona han vist suspeses les seves llicències d'obres i activitats. Així s'ha aprovat i publicat oficialment en el marc del compromís que va prendre l'Ajuntament per preservar els comerços singulars o catalogats que aporten caràcter i identitat a la ciutat. La mesura arriba després que establiments representatius de Barcelona com la botiga de joguines Monforte o la llibreria Canuda abaixessin la persiana entre finals del 2013 i principis d'aquest any.

La suspensió de llicències, per un període d'un any, congela les transformacions o actuacions urbanístiques sobre els comerços emblemàtics, per evitar que es pugui atorgar una llicència que desmantelli o desvirtuï qualsevol d'aquests establiments. La moratòria pretén donar temps a la Comissió Tècnica de Comerços Emblemàtics i Singulars –creada 'ad hoc'– perquè redacti un document que estableixi un nou règim jurídic, el Pla de Protecció dels Comerços Emblemàtics. Es tracta d'estudiar la protecció dels immobles, dels béns mobles i, en la mesura que fos possible legalment, de protecció de l'activitat.

No obstant això, la suspensió no invalida que s'autoritzin actuacions de manteniment o millora sobre els immobles, sempre que es respectin els elements patrimonials que es volen preservar.

Atenció personalitzada a comerciants

Un cop efectuada la suspensió, l'Ajuntament inicia ara la distribució d'un comunicat individualitzat als propietaris i llogaters dels establiments afectats per la moratòria a fi de explicar l'abast així com el contingut de la mesura, i posa al seu servei els canals adequats d'atenció a través dels quals es canalitzaran tots els dubtes o demandes. També s'explicarà als afectats les mesures existents de suport empresarial, a la restauració o conservació dels comerços i d'assessoraments jurídic. Finalment, s'ha previst que els comerciants puguin rebre atenció personalitzada amb assessorament urbanístic i empresarial a l'Espai CREA.

stats