Els passatgers que van aturar un avió per evitar una deportació temen multes de fins a 45.000 euros

Expliquen que Vueling de moment no els ha comunicat res, tot i que sospiten que podrien rebre una sanció prevista en la llei de seguretat aèria

Els 11 passatgers que dissabte van acabar retinguts a l'aeroport del Prat per haver aturat un avió per evitar la deportació d'un senegalès encara estan colpits. Dos dies després, han explicat que la situació dins l'avió de Vueling que havia de fer la ruta Barcelona-Dakar, amb l'home senegalès cridant i custodiat per la policia, era "inhumana". "No ens coneixíem ni vam organitzar cap motí", ha afirmat un dels viatgers, Mikel Basarte, que ha destacat que van decidir actuar "tal com hauria fet qualsevol persona amb un mínim d'humanitat".

Els passatgers afectats han assegurat que la companyia, de moment, no els ha comunicat res, tot i que sospiten que podrien rebre una sanció prevista en la llei de seguretat aèria. De fet, l'advocat que els assessora, Andrés García Berrio, que també és el representant legal de la plataforma Tanquem els CIE, ha avançat que els viatgers es podrien enfrontar a multes de fins a 45.000 euros.

"Ens van retenir i identificar sense que ningú ens aclarís per quin motiu", ha afegit Basarte, que ha reiterat que la Guàrdia Civil va seleccionar els 11 passatgers de manera "aleatòria". "No ens en van explicar el criteri", ha apuntat. García Berrio ha qualificat de "desproporcionat" que es fessin baixar els viatgers de l'avió. "És absurd que se'ls vulgui fer responsables del retard del vol", ha valorat l'advocat, que ha concretat que, fins ara, els 11 afectats no han rebut cap notificació ni mesura cautelar.

Aturen un avió de Vueling per evitar la deportació d'un senegalès

"Esperem que no s'apliqui cap sanció i que es retiri qualsevol causa contra els passatgers", ha avançat. Pel que fa al senegalès deportat, García Berrio ha detallat que encara no s'ha pogut aclarir si es tractava d'una devolució o d'una expulsió. El lletrat ha reivindicat que si s'hagués complert una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya de rebuig de les deportacions "exprés", aquest cas no s'hauria hagut de produir.

Una vivència "molt forta"

"Sentia els crits i percebia que algú estava patint", ha recordat emocionada una altra de les viatgeres afectades, Núria Costa, sobre la situació que va viure dissabte. Costa ha afirmat que, de moment, no es planteja tornar a agafar un vol cap a Dakar, ja que ha destacat que la vivència va ser "molt forta". Finalment, els passatgers han coincidit a subratllar que el senegalès deportat estava en una situació, dins l'avió, que "vulnerava clarament" els drets humans.