Societat 15/07/2017

Aturen un avió de Vueling per evitar la deportació d'un senegalès

La Guàrdia Civil ha considerat 11 persones les instigadores de la protesta i no els ha permès agafar el vol de substitució

P.j. Armengou
2 min
Els passatgers, dempeus a l'avió durant l'incident d'aquest dissabte

BarcelonaUn grup de passatgers ha aturat aquesta tarda un avió de Vueling que havia de fer la ruta Barcelona-Dakar i en el qual viatjava un home senegalès custodiat per la policia. L'incident ha passat a les 16.30, abans que l'aparell s'enlairés. Ha estat llavors quan una passatgera ha vist aquest home, que anava emmanillat i cridava, i ha suposat que es tractava d'una repatriació forçosa.

La passatgera, Anna Palou, ha reclamat que baixessin l'home de l'avió. Un grup dels altres viatgers s'han unit a les protestes, s'han aixecat i han exigit que alliberessin l'home: en total hi ha hagut unes 50 persones que han actuat "espontàniament" i no de forma orquestrada, segons els càlculs de Palou. Després d'unes dues hores en què l'avió s'ha estat a terra, "el capità s'ha vist obligat a trucar a la Guàrdia Civil", segons la versió que han donat fonts de Vueling a aquest diari.

Els agents han triat 11 de les persones que han participat en la protesta com a presumptes responsables d'haver aturat l'avió i les han retingut. Anna Domínguez, una de les viatgeres expulsades de l'aparell, ha explicat a l'ARA que la identificació ha estat "gairebé aleatòria" i ha denunciat que els policies de paisà que custodiaven el deportat han estat "maleducats" amb els passatgers i han assenyalat "a dit" les persones que la Guàrdia Civil havia de retenir.

Domínguez, que viatjava per turisme amb la seva parella al Senegal, ha assegurat que el seu principal 'delicte' ha sigut estar-se dreta a l'avió i ha negat que volgués aturar-lo. "No hi ha hagut cap motí, com s'ha dit en alguns mitjans", ha declarat. Tant ella com la seva parella i nou passatgers més han perdut el vol a Dakar.

Vueling ha reubicat tots els passatgers excepte els 11 expulsats en un nou vol que s'ha enlairat cap a les 20.30. Tots els viatgers identificats per la policia han perdut el bitllet, i l'aerolínia no es planteja, d'entrada, tornar-los l'import. L'home senegalès, que segons l'aerolínia no seria un immigrant deportat sinó un "inadmès" que no hauria arribat a posar els peus a Barcelona, ha viatjat al segon avió i tornat al seu país.

"Nosaltres també som uns afectats per aquest incident", ha explicat a l'ARA un portaveu de Vueling. "En patir retards al viatge de Barcelona a Dakar, hem fet esperar els viatgers que havien d'agafar l'avió de tornada, que no podrà viatjar aquesta nit perquè la tripulació supera les hores de vol reglamentàries. A més, ara haurem de pagar una nit d'hotel a tots els viatgers que s'han quedat 'penjats' al Senegal".

stats