Societat 21/04/2015

El nombre d'homes amb patologies derivades del papil·loma humà ja supera el de dones

Aquest augment s'ha detectat en homes menors de 60 anys i es relaciona en gran mesura amb el sexe oral

Efe
2 min

BarcelonaEls experts de la Fundació Puigvert de Barcelona han reclamat avui incloure la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) per a homes al calendari de vacunació obligatòria.

Segons els metges d'aquesta fundació, noves dades científiques obliguen a replantejar els criteris de vacunació contra el VPH, ara només inclòs al calendari de vacunació femenina, perquè el nombre d'homes amb patologia greu derivada del VPH està superant el de dones.

La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) es va incloure al calendari de vacunacions del Sistema Nacional de Salut el 2008, només per a noies preadolescents, però, segons ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el doctor Álvaro Vives, adjunt al servei d'andrologia de la Fundació Puigvert, "com en el cas de les dones, l'ideal seria vacunar els nois abans de la primera relació sexual".

Segons Vives, la infecció per papil·loma "és el segon carcinogen després del tabac, provoca càncer d'orofaringe, un tipus de càncer que ha augmentat considerablement en homes els últims anys".

Aquest augment s'ha detectat en homes menors de 60 anys i es relaciona en gran mesura amb el sexe oral, encara que igualment el VPH causa càncer anal, que també ha augmentat recentment, "sobretot en el col·lectiu homosexual, i ha arribat a tenir en aquest grup una incidència equivalent a la del càncer de cèrvix a la població femenina sense prevenció per a la detecció precoç", ha explicat Vives.

A més, el doctor Vives ha destacat que els casos de berrugues genitals, causades per VPH, han augmentat "un 35%, i un de cada tres pacients ve per temes de berrugues", i aquestes "afecten més homes que dones".

El facultatiu ha destacat també els casos de papil·lomatosi respiratòria recurrent en els pacients, que són les berrugues a les vies respiratòries, i ha dit que "és molt difícil de tractar i també es dóna més en homes que en dones".

D'altra banda, segons Vives, "el càncer de penis es dóna només en un 50% a causa del virus del papil·loma", mentre que la seva relació amb el càncer anal "és més alta en el col·lectiu homosexual".

"El càncer d'orofaringe pot estar augmentant pel virus del papil·loma, està augmentant moltíssim, fins a un 200%, i a tot el món un 15%, i el col·lectiu més afectat és l'heterosexual i homes més grans de 60 anys", ha alertat el científic.

Respecte a la vacuna en homes, el doctor Vives ha subratllat que "és efectiva en el 100% de casos masculins", i també ha apuntat que "en el 70% de casos femenins es generen anticossos enfront del virus i, entre els homes, això succeeix només en un 20 o 30% dels afectats".

Segons l'adjunt del servei d'andrologia, un altre aspecte que cal tenir en compte és que "les dones tenen més risc de contraure VPH en la franja d'edat que va entre els 18 i 29 anys i, en canvi, en els homes aquest risc existeix al llarg de gairebé tota la vida".

"Totes les dades de les quals disposem posen de manifest la necessitat de vacunar també els homes per fer front al virus del papil·loma humà, a més de deixar clar que el VPH també afecta greument els homes", ha conclòs Álvaro Vives.

stats