Societat 03/07/2015

Quatre patronals denuncien l'Estat per la indemnització a Castor i calculen que tindrà un cost de 4.500 milions

Les federacions empresarials adverteixen que el recàrrec del 4,5% a la factura del gas perjudicarà la competitivitat de la indústria

Acn
2 min
Directius de les quatre patronals, durant la roda de premsa / ACN

BarcelonaLes patronals Cecot, Fepime Catalunya, Centre Metal·lúrgic i Consell Intertèxtil Espanyol han presentat una denúncia contra el govern espanyol davant de la Unió Europea per considerar que la indemnització que rebrà Escal UGS pel cessament d'activitat de la plataforma Castor constitueix una ajuda d'Estat. Les federacions empresarials han advertit que la indemnització nominal de 1.350 milions d'euros acabarà augmentant fins els 4.500 milions d'euros pels interessos, ja que el govern espanyol va ordenar que aquest sobrecost es carregui a la factura del gas durant 30 anys. Els denunciants també adverteixen que el recàrrec del 4,5% en el rebut del gas perjudicarà greument la competitivitat de la indústria.

L'advocada i coordinadora de l'equip jurídic que ha tramitat la denúncia en nom de les patronals, Asun Cirera, ha explicat que el govern espanyol va infringir presumptament l'article 107 del Tractat de Funcionament de la UE, que prohibeix les ajudes d'Estat a empreses. La Comissió Europea té ara dos mesos per admetre la denúncia, sempre que es detectin ajudes d'Estat, selectives, que afectin la competència i incompatibles amb el mercat únic. En cas afirmatiu, s'iniciaria una investigació de 12 mesos.

Cirera ha denunciat que el pagament de la indemnització es va aprovar un cop la instal·lació ja estava construïda i quan s'havien d'iniciar els treballs d'explotació. Igualment, la jurista ha recordat que ni l'Estat ni la constructora ACS (propietària del 67% d'Escal UGS) van tenir en compte els informes de risc sísmic associats a una plataforma gasista, especialment en la zona de la costa entre el Delta de l'Ebre i Castelló. Per això, els denunciants argumenten que l'interès de l'Estat i d'ACS era el negoci derivat de la mera construcció de la infraestructura, sense tenir en compte la posterior explotació.

A més, els denunciats esgrimeixen que l'Estat podria haver renunciat a compensar ACS, ja que el reial decret que regula l'activitat de la plataforma Castor no preveu indemnitzacions si la planta d'emmagatzematge subterrani deixa d'estar operativa. "El govern espanyol va prioritzar l'interès de la concessionària per sobre de l'interès públic", ha denunciat Cirera durant una roda de premsa aquest divendres al matí.

stats