Societat 29/05/2016

Berga rep amb entusiasme la ballada dels gegants a ritme del Boss

La Patum s'acomiada amb una assistència massiva que ha fet tancar momentàniament els accessos a plaça

Pilar Màrquez Ambròs
2 min

BergaEls gegants de la Patum de Berga han ballat aquest diumenge al ritme de la música de Bruce Springsteen en un espectacular salt que ha tancat el gruix d'actes del 150è aniversari dels Gegants Vells i del 125è dels Nous. Els patumaires han rebut el moment àlgid de la nit amb eufòria. Durant la primera ronda de Patum de la nit, però, la presència massiva d'assistents ha obligat l'Ajuntament de Berga a tancar momentàniament els accessos a plaça.

La peça que tothom esperava era 'If I Should Fall Behind', que ha esdevingut aquesta nit una melodia més de Patum, encara que hagi estat per la màgia d'un únic però intens salt. La cançó, amb una estructura molt similar a la d'un ball de gegants, ha despertat una reacció entusiasta a plaça i s'ha endut un gran aplaudiment final. Es tracta d'una balada que el cantant nord-americà ha cedit gratuïtament a la Patum i que el compositor berguedà Sergi Cuenca ha arranjat per a l'ocasió.

En una nit amb moltes empentes, aquells que eren a plaça han donat el màxim de si mateixos i, de fet, dels primers salts de la nit, el de gegants ha estat un dels que s'ha pogut saltar millor. Només mitja hora abans, l'Àliga havia hagut de parar el seu salt ja que un grup d'amics s'ha obert pas a través d'una plaça a vessar per treure'n una noia que mostrava desorientació. Els Bombers també han hagut d'evacuar una persona de sota del Tabal. La festa ha seguit, no obstant, i s'ha desenvolupat amb normalitat.

Figures amb veu pròpia

Just abans del ball d'aniversari, a plaça s'hi ha pogut veure un vistós muntatge audiovisual que ha fet parar els llums de la plaça, i ha explicat la història dels gegants a través d'un 'mapping' situat a la façana de l'església. Membres d'Anònim Teatre han interpretat un text del seu director, l'escriptor Jordi Cussà, que ha donat per primera vegada veu als gegants.

Al balcó de l'Ajuntament, entre les autoritats, avui no hi podia faltar un rocker: el músic americà Marky Ramone, bateria dels mítics Ramones.

Una festa tradicional en constant canvi

Molts es preguntaven si Berga xiularia. No per la qualitat de la música –que ningú havia discutit– i que a més ha comptat amb l'arranjament de luxe de Sergi Cuenca; sinó perquè històricament les novetats a Patum han costat d'acceptar, per bé que la festa no s'ha mantingut mai estàtica i que el d'avui era un canvi d'un sol dia.

El 1963, quan va introduir-se la música al Ball de Maces de la Patum de Lluïment, aquesta va ser rebuda amb una xiulada que, durant anys, va acompanyar el salt. La reacció d'aquesta nit ha estat, això sí, totalment el contrari i milers de persones han ovacionat la iniciativa dels geganters i el ball a ritme de Bruce Springsteen.

stats