Abusos a menors

Al pederasta de Sant Vicenç de Castellet ja l'havien condemnat per haver abusat de menors a Terrassa

Una investigació de l’ARA va servir per acabar d'identificar l'home, que també amenaçava les nenes amb ofegar-les si explicaven els tocaments

3 min
Carles Sallés, l'home denunciat per sis fa,ilies a Sant Vicenç de Castellet, en una imatge presa a Manresa i facilitada per les families als mitjans de comunicació.

BarcelonaEl mateix que va passar a Terrassa ha passat a Sant Vicenç de Castellet. El mateix patró, la mateixa manera d’actuar: Carles Sallés posava la mà sota el banyador de menors d’entre 7 i 11 anys quan es banyaven a la piscina i els feia tocaments. A Terrassa el van enxampar i va ser condemnat a set anys i mig de presó l’any 2016 per l’Audiència Provincial de Barcelona. Aquesta primavera va sortir de la presó i es va instal·lar a Sant Vicenç de Castellet. Només uns mesos després, encara en llibertat condicional, el van tornar a enxampar: sis famílies el van denunciar el 28 d’agost per abusos sexuals a nenes d’entre 7 i 9 anys.

Tot arrenca el 27 d’agost. El pare d’una menor l’acompanya a la piscina gran de Sant Vicenç de Castellet, però es para a saludar els socorristes. Quan es gira, veu que un home tira la seva filla a l’aigua agafant-la pel cul. L’home marxa sense dir res i el pare comença a fer preguntes. "És l’avi d’una nena", respon la filla. L’endemà, el pare i la mare de la nena tornen a trobar-se l’home a la piscina. L’observen durant força estona i veuen que sempre es mou per on hi ha menors. El pare decideix abordar-lo i l’adverteix: que no s’acosti a cap nena. "Va marxar tranquil·lament", diu la mare. Parlant amb els socorristes, els van comentar que feia setmanes que observaven l’actitud de Sallés, perquè una dona els havia avisat que havia estat condemnat per pederàstia, però que no havien vist res estrany.

Fotografies i vídeos

Aquell mateix 28 d’agost, un diumenge, els pares de la nena es posen en contacte amb altres famílies que també tenen nenes que havien anat a l’estiu a la piscina. Sis menors relaten el mateix. "Les agafava dins l’aigua i els tocava el cul, els feia pessigolles a la panxa pujant fins al pit, a alguna la va tocar per sota del banyador, les seguia fins als vestidors", explica la Jèssica, una de les mares afectades, que detalla que la seva filla es va estar tres o quatre dies que no es volia banyar fins que no s'hagués fet tard, quan l’home ja havia marxat de la piscina. "Jugava amb elles una estona i marxava perquè ningú sospités, i al cap d'una estona hi tornava; a tres noies els va baixar les calcetes", diu una de les mares, la Sílvia, que lamenta que la seva filla porta "set nits sense dormir perquè té por". "Les amenaçava amb ofegar-les si deien alguna cosa", afegeix el Xavi, un dels pares.

Aquell mateix diumenge, assessorades per la Policia Local, sis famílies van denunciar Sallés als Mossos d’Esquadra. Van identificar l’home, de 55 anys, i van fer córrer la notícia per tots els canals possibles. Gràcies a la col·laboració d’altres veïns, ràpidament van circular fotos de l’home per Manresa i Sant Vicenç de Castellet. Van fer una publicació a Facebook explicant els fets i una excompanya de feina de Sallés, que treballava a l’empresa Power Control Ibérica amb ell, el va identificar. Tal com ha avançat El Periódico, va ser llavors quan van saber que el pederasta que campava pel seu municipi ja havia estat condemnat el 2016 per uns fets similars. Les famílies van fer una cerca per internet i van obtenir la resposta que buscaven en una investigació periodística del diari ARA en què s’explicava el cas: Sallés va ser condemnat a set anys i mig de presó per haver abusat de quatre nois d’entre 8 i 11 anys entre el 2008 i el 2014 al Club Deportiu Terrassa Hockey. "Durant aquests sis anys, l’home –és pare– utilitzava els seus fills com a excusa per fer tocaments a la zona genital dels nens i gravar-los. Tenia més de 5.000 fotografies i 66 vídeos pornogràfics", explicava l’article. Un altre excompany de feina de Sallés també va identificar-lo quan li va arribar una de les fotografies que les famílies van fer córrer. Aquest excompany, quan es va saber la condemna pels fets de Terrassa, es va sorprendre molt perquè Sallés era una persona "seriosa", amb un "càrrec" important (cap de qualitat) dins l'empresa.

El dimarts, 30 d’agost, el van detenir. El van trobar dues mares prop d’un parc del municipi, on uns veïns els havien dit que Sallés solia sortir a passejar amb una dona gran. Van avisar els Mossos i els agents el van detenir just abans que arribessin un grup de pares amb l'ànim encès. Dijous va passar a disposició judicial i es va decretar llibertat provisional amb compareixences periòdiques al jutjat de Manresa per presumptes abusos sexuals a menors.

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha donat suport psicològic a les famílies i es presentarà com a acusació particular.

stats