Societat 28/06/2012

Els pensionistes catalans no hauran d'avançar diners

El Govern evitarà que els pensionistes catalans hagin d'avançar cap euro, un cop hagin sobrepassat els topalls del copagament. L'Estat aposta per reemborsar a posteriori els diners pagats de més.

J.r. / L.b.
2 min
Els pensionistes catalans  no hauran d'avançar diners

BARCELONA.El conseller de Salut, Boi Ruiz, va confirmar ahir a Madrid que la Generalitat està treballant en "un mecanisme" per evitar que els jubilats hagin d'avançar els diners un cop sobrepassats els límits de copagament que estableix la llei: 8, 18 i 60 euros en funció de la renda. Ruiz va canviar de versió i va assegurar que ara sí que està en condicions d'implantar el copagament l'1 de juliol. Salut treballa a corre-cuita amb el Col·legi de Farmacèutics en un sistema provisional que alertarà quan s'hagi arribat al topall. El mecanisme definitiu, "similar al de l'euro per recepta i integrat tot en un mateix sistema" -segons un portaveu de Salut- necessitarà tres mesos més de preparació. "No hi ha temps material per fer ara l'adaptació", van afegir les mateixes fonts. Els farmacèutics fa dies que alerten que el sistema per implantar el copagament no està a punt i que obligarà a "improvisar".

D'aquesta manera, Catalunya planta cara a les pretensions del govern espanyol, partidari de reemborsar més tard als pensionistes les quantitats de més que s'hagin gastat i que se'ls ingressarà en un termini màxim de sis mesos al compte bancari en què l'usuari tingui domiciliada la pensió.

A la ministra de Sanitat, Ana Mato, se li va preguntar ahir si considerava raonable que una persona que ja no treballa hagi d'acabar avançant xifres importants per pagar els fàrmacs que necessita. Segons va dir, s'han fet càlculs i "la immensa majoria no superaran" els topalls marcats. En aquells casos que se superin, no caldrà que el pensionista faci cap tràmit. Serà el mateix farmacèutic qui haurà de comunicar la situació anòmala a la comunitat autònoma i la comunitat ingressar els diners al ciutadà. En cas de dubte, s'aplicarà el "criteri més favorable per a l'usuari": els pensionistes hauran de pagar un 10% i els actius un 40%.

Crítica a Euskadi

Les comunitats governades pel PP van acusar "d'insolidari" el govern basc pel decret que ha tirat endavant per evitar el copagament. Van avisar que això pot tenir un efecte crida que pot acabar perjudicant la sanitat basca.

La consellera andalusa va deixar entreveure que les comunitats de règim comú no es poden permetre incomplir la llei.

stats