Societat 07/01/2014

Picabaralla entre Monago i Fabra per la reforma de la llei de l'avortament

El president extremeny i el valencià, tots dos del PP, es critiquen públicament per la seva opinió diferent sobre l'avortament, i el president de Castellà i Lleó se suma a les crítiques per la pressa del ministre Gallardón a l'hora de legislar

Albert Solé / Agències
2 min

BarcelonaEl president del govern d'Extremadura, José Antonio Monago, s'ha preguntat aquest dimarts, irònicament, si ell és "el més centrat del PP" i els altres "estan una mica confusos" amb el tema de l'avortament.

Monago ha respost així a les declaracions del president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, que ha suggerit que el president extremeny, amb la seva postura contrària a la nova llei de l'avortament, "vol quedar bé amb altres que potser estan donant suport al seu govern i no amb aquells que l'estan votant".

Monago s'ha preguntat si demanar un esforç per consensuar "els grans temes", com ell proposa, "pot ser dolent per a algú". També s'ha preguntat si això suposa ser "un baró vermell [socialista]" o es tracta simplement d'"aplicar el sentit comú i el que ens diuen els ciutadans".

Aquesta enganxada pública entre dos 'barons' populars arriba un dia després del comitè executiu del PP, que se celebra aquest dimecres, i on segur que la llei de l'avortament serà un tema que estarà sobre la taula.

El president del PP d'Extremadura ha explicat que ell, amb la seva postura, reconeix que "hi ha una legislació que ha durat 25 anys" i que s'ha d'arribar a un "model de consens que permeti, com a mínim, funcionar 20 anys més".

"A veure si els que no són on han de ser són precisament altres, perquè probablement amb el model de consens tindríem una regulació com tenen els conservadors britànics, que estan amb la llei de terminis, o el model francès, que tampoc és criticat per la dreta francesa", ha argumentat Monago.

El president extremeny, que ha tingut ja altres enganxades públiques amb Alberto Fabra, ha burxat encara més el seu col·lega popular: "El que ha pogut passar és que Fabra ha agafat un suplement d'un diari nacional i en el rànquing dels polítics més influents el president valencià està per darrere meu". "Si es tracta d'això, jo li cedeixo el meu lloc", ha afegit.

Més crítiques a la llei des del PP

Mentrestant, segueix el degoteig de crítiques des de les files populars. El president de la Junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, ha defensat que haurien d'esperar al pronunciament del Tribunal Constitucional sobre la llei aprovada pel PSOE el 2010 que regula l'avortament.

Juan Vicente Herrera creu que els alcaldes de Zamora i Valladolid, Rosa Valdeón i Javier León de la Riva, que han demanat millores al text plantejat inicialment pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, el que han fet ha sigut expressar una "preocupació" que comparteix "bona part de la ciutadania" i que ha qualificat d'"extraordinàriament sensata". Herrera diu que l'opinió d'aquests dos alcaldes "de reconegut sentit comú" és l'opinió de dos metges, per la qual cosa tenen "certa autoritat".

No obstant, Herrera ha aclarit que la societat espanyola "d'alguna manera havia pacificat aquest debat fins que unilateralment el govern socialista el 2010 va introduir una modificació que no estava anunciada al programa electoral".

stats