INFÀNCIA

900 places per formar els adolescents migrants

Es tracta de cursos per aprendre professions i guanyar habilitats amb els idiomes

La Generalitat ha adaptat els programes de nova oportunitat, adreçats a formar joves d’entre 16 i 21 anys que no s’han aconseguit titular, als adolescents que han migrat sols i preveu oferir-ne 900 places, segons els consellers d’Ensenyament, Josep Bargalló, i d’Acció Social, Chakir el Homrani. Es tracta de formacions amb poca teoria i molta professionalització, amb un 80% d’inserció laboral, que en el cas dels joves migrats es fan tutelades amb educadors i reforçades amb classes de castellà, català, àrab i francès, a més d’activitats.

Els dos consellers van visitar ahir el Complex Educatiu de Tarragona, on 40 menors -la majoria, marroquins- conviuen i es formen com a auxiliars de cuina, de pintura i de jardineria en un pla pilot que s’estendrà a més llocs de Catalunya.

El conseller d’Acció Social va detallar que el pla pilot era la tercera fase després d’una atenció d’emergència i una altra d’acollida, amb l’objectiu que els nois arribin a ser autosuficients.

El Govern, va avançar El Homrani, treballa en un decret que els permetrà acollir-se al programa d’extutelats de la Generalitat quan arribin als 18 anys i quedin exclosos, per tant, del sistema de protecció de menors.

També va instar el govern espanyol a agilitar la tramitació de la documentació dels menors, que ara triga una mitjana de nou mesos. En el cas dels menors de 16 anys, se’ls deriva als instituts i, per poder matricular-los, la Generalitat ha trobat la drecera de la targeta sanitària, va lamentar el conseller.

Un centre a la setmana

Segons les xifres d’El Homrani, cada setmana s’obre a Catalunya un centre d’acollida nou per absorbir l’augment de l’arribada de menors sols, un fenomen amb “un context global”. Ara ja n’hi ha més de 3.000 dins el sistema de protecció de la Generalitat però l’any que ve en seran 6.000. “És una gran oportunitat per a nosaltres, tenim bons educadors”, va valorar un dels adolescents, procedent de Guinea Equatorial, que cursa els estudis d’auxiliar de cuina.

Bargalló va reiterar la necessitat de “treure de sobre d’aquests nois qualsevol estigma”, perquè “són persones que tenen tots els drets” i, com que són menors, “pateixen una doble vulnerabilitat”.

En la visita al centre també hi va participar la cònsol del Marroc a Tarragona, Fàtima Irbolah, que va instar els joves a “aprofitar bé el temps” perquè el programa “és un regal de Déu”.