Societat 28/01/2021

La pobresa afecta un de cada tres infants a Catalunya

La Taula del Tercer Sector demana polítiques socials per "capgirar" la situació

Eugènia Cardona
3 min
La pobresa colpeja 1 de cada 3 infants a Catalunya

BarcelonaLa plataforma d'infància de Catalunya de la Taula del Tercer Sector denuncia que la pobresa afecta un de cada tres infants i adverteix que els drets dels menors amb discapacitat o en risc d'exclusió social no s'estan garantint. Així ho recull un estudi que assenyala les diferències entre els infants i adolescents pel que fa a l'accés a internet, al lleure, a una alimentació saludable o pels problemes de salut mental, per exemple. Amb la campanya electoral a punt d'arrencar, la coordinadora de la plataforma, Anna Sunyer, ha demanat als partits que “capgirin” la situació perquè “la infància no pot tornar a quedar a la cua de les polítiques socials i ha de ser una prioritat del pròxim Govern”.

L'informe que s'ha presentat aquest dijous, titulat Anàlisi de l'estat de la garantia dels drets a Catalunya, posa de manifest la vulneració dels drets dels menors arran de la pandèmia i destaca un empitjorament en les seves condicions de vida. L’augment de l’ús d’ordinadors per la situació sanitària ha aguditzat la bretxa digital. Segons la investigació, només el 27% dels infants atesos per les entitats socials disposen d'accés a ordinador; el 16% en els menors amb discapacitat. D'altra banda, el 30% de les famílies ateses no poden cobrir les necessitats econòmiques derivades de l'escolarització; el 36% les de les activitats extraescolars i el 40% les de lleure.

L’anàlisi destaca que Catalunya només inverteix un 0,8% del PIB a la protecció social de famílies i infants, un terç de la mitjana europea. Alerta de l’impacte de la pobresa en la salut física i mental i reclama enfortir les polítiques de renda pública i actuar contra l'emergència habitacional. La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha cridat els partits que han assistit a l’acte de presentació a trencar el cercle de pobresa que va passant de pares a fills "com si no hi hagués aturador". La publicació destaca que el confinament hauria augmentat els casos de violència a la llar fins al 30% dels infants atesos per entitats, però els casos queden sovint invisibilitzats per la dificultat de detectar-los. "Les dades que reflecteixen l'informe són una mostra clara d'un estat del benestar que no protegeix com cal els infants", ha sentenciat Alsina.

Buscar una solució "estructural"

La majoria de partits que participen en les eleccions del 14-F han coincidit en dir que cal buscar una solució “estructural” per donar suport a les entitats especialitzades. El PSC ha criticat que el Govern no hagi lliurat els dispositius tecnològics que s’havien previst mentre que JxCat ha atribuït al govern espanyol aquest incompliment. El PSC i En Comú Podem també han posat l’accent en fer arribar a qui ho necessiti la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que la CUP ha titllat de “fracàs permanent” –els cupaires han reclamat ampliar-la–. En Comú Podem ha criticat la visió “adultocèntrica” a l’hora de tancar les escoles i ha advertit “que no es pot tornar a repetir” i ha plantejat incrementar els recursos per a la salut mental infantil i juvenil. Per la seva banda, el PP ha optat per reduir els barracons escolars, juntament amb Cs, que hi ha afegit la gratuïtat dels llibres de text. ERC ha explicat que s'està treballant en repensar el sistema de protecció a la infància i ha destacat que cal centrar-se en la "prevenció". Per últim, el PDECat ha recalcat que "s'ha de fer possible el reconeixement de la singularitat de cadascú amb la igualtat d'oportunitats".

stats