Societat 24/05/2018

Menys xiringuitos a la sorra per descongestionar les platges barcelonines

L'Ajuntament ajorna els tornejos de vòlei per donar més espai als banyistes en temporada alta

Gemma Garrido Granger
2 min
Uns banyistes prenen el sol a una platja de Barcelona.

BarcelonaMenys xiringuitos, gandules i para-sols. Aquesta és una de les 77 mesures que l'Ajuntament de Barcelona aplicarà a les platges durant la temporada alta de bany –que comença aquest dissabte, 26 de maig– i que el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, ha presentat aquest dijous al Centre de la Platja. El pla d'acció de platges per a l'any 2018 pretén abordar la sobreocupació que pateixen les platges, que, segons les previsions biennals del departament d'Estudis d'Ocupació, es concentrarà en les de Sant Sebastià i Sant Miquel, la Barceloneta i Llevant.

Per evitar la possible saturació de l'espai, el consistori reduirà especialment l'ocupació permanent en aquestes tres platges amb la retirada d'un 25% dels xiringuitos (se'n mantindran 15), d'un 50% de les gandules (que baixen a 1.150) i d'un 75% dels para-sols (que passen de 2.300 a 575). Ximeno ha assegurat que aquestes mesures s'han pres per tenir més espai disponible a la sorra i per "garantir el màxim gaudi als ciutadans".

Per garantir més espai a les platges, l'Ajuntament també ha decidit ajornar fins al setembre les activitats esportives de vòlei platja organitzades per entitats privades o per entitats sense ànim de lucre que abans es feien durant la temporada de bany. Les persones que munten els seus camps de vòlei a la platja de manera amateur podran seguir fent-ho.

Més sensibilització ciutadana

El front litoral barceloní compta amb 4,5 quilòmetres de platges urbanes, que s'estenen des de la platja de Sant Sebastià fins a la zona de banys del Fòrum. "Viure al costat de la platja és una sort, però també hem de ser conscients de l'ús que en fem", ha alertat Francesc Ximeno. Durant els quatre mesos que dura la temporada alta, l'Ajuntament també desenvoluparà una campanya de sensibilització per "avançar en la percepció del litoral com a espai natural i protegir-ne la biodiversitat". S'estan instal·lant nous senyals i panells tecnològics que inclouen informació en temps real sobre l'ecosistema marí, l'estat de les platges i les bones pràctiques que cal seguir per reduir el volum de deixalles al mar. Per exemple, els xiringuitos, i qualsevol activitat de restauració amb llicència, hauran d'utilitzar gots reutilitzables a partir de l'1 de juny.

Endavant la platja de gossos

Després de l'èxit de dues proves pilot el 2016 i el 2017, l'Ajuntament habilitarà un espai d'accés a ciutadans amb gossos a la platja de Llevant. L'àrea se separarà de la resta de la platja i tindrà un aforament limitat a 100 gossos que estiguin degudament identificats. També es posarà a disposició dels usuaris un punt d'informació que en controlarà els accessos i repartirà bosses per recollir els excrements.

Sense bandera blava

Sobre la pèrdua de banderes blaves a les platges de la Barceloneta i de la Nova Icària per la disminució de la qualitat de l'aigua, Frederic Ximeno ha defensat que "es compleixen tots els paràmetres" i que el 97% de les mesures que s'han aplicat des de fa deu anys mostren que l'aigua del litoral és "excel·lent". Ara bé, el comissionat d'Ecologia ha reconegut que les mostres dels últims quatre anys (que són les dades que es tenen en compte per atorgar el reconeixement) s'han vist afectades per les pluges i els temporals: "Els anys 2014 i 2017 han sigut especialment plujosos i això ha fet que la qualificació general de l'aigua hagi sigut bona, però no excel·lent".

stats