Barcelona
Societat 31/05/2023

Platges metropolitanes sense dutxes ni rentapeus aquest estiu

Les platges metropolitanes s'adapten a la sequera i també es crearan ombres artificials per combatre onades de calor

Elisenda Forés Català
2 min
Comença la temporada de platja al litoral metropolità

BarcelonaLes mesures contra la sequera també arriben a les platges. Les dutxes i rentapeus del litoral metropolità continuaran tancats tota la temporada d'estiu –tret de les platges de Barcelona, on funciona una sola dutxa per platja– com a mesura d'estalvi d'aigua en un moment en què el recurs és escàs i se'n volen preservar els usos essencials. Amb aquesta mesura, l'AMB preveu un estalvi d'uns 80.000 m³ entre juny i setembre, que s'assoliran també amb la reducció "al màxim" de les mànegues a pressió, que seran substituïdes per la neteja manual de mobiliari i instal·lacions.

La successió d'estius cada vegada amb dies més tòrrids i l'augment de freqüència de les nits tropicals "posen en valor els espais d'ombra com a element de protecció", ha explicat el gerent de l'AMB, Ramon Torra. Per això ha anunciat que també s'han instal·lat a les platges fins a 14 pèrgoles –cadascuna de 25 m² i amb sostres de vímet– per oferir una zona d'ombra als banyistes. A més, ha dit, s'han renovat gairebé un quilòmetre de passeres que permetran millorar l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda a l'aigua i també a les pèrgoles. Tot plegat suposa una inversió de 400.000 euros que, segons l'AMB, persegueix la desestacionalització de la temporada de platges i una diversificació d'usos i serveis durant tots els dies de l'any.

Les dutxes de les platges de Barcelona tancades per la sequera

Les dunes metropolitanes, l'aliat natural

Fer compatible l'ús de les platges i assegurar la preservació de l'ecosistema és un dels reptes més grans que afronta el litoral de l'àrea metropolitana. És per això que des de fa sis anys l'AMB fa estudis per conèixer la dinàmica i el funcionament del litoral català, especialment de les dunes metropolitanes. L'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha volgut recordar que els sistemes dunars són "un punt diferencial que cal continuar defensant" per assegurar la conservació de la fauna i la flora de davant del mar.

Tot i els 11 milions de visitants que van trepitjar les costes metropolitanes el 2022 –un 23% més que el 2018–, la superfície de dunes de les platges de l'AMB ha augmentat gairebé 5 hectàrees. La gestió i el manteniment de les platges amb el tancament dunar de pal i corda al llarg de més de 25 quilòmetres han estat claus per reduir la degradació de la zona, segons l'AMB. En el cas de Castelldefels, la superfície dunar ha crescut un 21% des del 2013, però no a totes les zones metropolitanes estan avançant igual. Aquest és el cas dels municipis de Viladecans i el Prat de Llobregat, que estan patint la regressió estructural que pateix el litoral metropolità.

stats