Societat 23/06/2021

Platges a mig gas: obertes a Girona i Tarragona, més tancades a la costa de Barcelona

Interior insisteix als ajuntaments que cal restringir el litoral si no poden “garantir” que s’hi controli l’accés

3 min
Una foguera de Sant Joan a la plaça Terenci Moix al barri del Raval de Barcelona

BarcelonaLa segona revetlla de Sant Joan amb pandèmia encara tindrà les platges a mig gas: les del litoral de Girona i Tarragona estaran més obertes mentre que les de la costa de Barcelona estaran més tancades. En el cas del litoral barceloní, les platges que sí que estaran obertes seran les de la capital catalana i de diversos municipis del Maresme. En canvi, les de diverses ciutats del Baix Llobregat estaran tancades. Poques hores abans de la revetlla, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una última crida als ajuntaments perquè tanquin les platges si no poden “garantir” que s’hi controli l’accés aquesta nit, com han recomanat. Elena pensa que els municipis han actuat en funció de la decisió que prenien els del seu costat. Interior no ha facilitat cap xifra concreta de platges obertes i tancades.

El conseller ha explicat que els ajuntaments que obriran les platges s’han encarregat de fer un dispositiu per assegurar que hi hagi el control que demana Interior. En alguns casos el dispositiu serà conjunt amb els Mossos d’Esquadra, com ara a Barcelona, on la policia catalana tindrà agents de seguretat ciutadana i d’ordre públic que se sumaran als de la Guàrdia Urbana. Pel que fa a la presència policial que s’ha previst al barri de la Barceloneta, en aquest cas el dispositiu serà específic de la Guàrdia Urbana. Els Mossos desplegaran 2.030 agents per la revetlla de Sant Joan a Catalunya entre els de seguretat ciutadana, ordre públic i trànsit. Segons la policia, no s’han detectat convocatòries de festes multitudinàries, com va passar per Cap d’Any amb la rave de Llinars del Vallès.

De fet, ara ja no hi ha cap prohibició vigent que limiti les trobades de persones. Elena també ha confiat que l’obertura “progressiva” de l’oci nocturn faciliti “que hi hagi menys trobades sense permís al carrer”. És a dir, que hi hagi menys incidències amb els coneguts botellons a l’espai públic.

Previsió com fa dos anys

Pel que fa als petards, Elena ha demanat “prudència” pel risc d’incendis. Durant la revetlla treballaran 625 bombers professionals i tots els parcs de bombers voluntaris estaran oberts. L’any passat, en el primer Sant Joan atípic per la pandèmia, els Bombers van fer uns 700 serveis i ara es preveu que es tornin a acostar a les dades de fa dos anys, quan van sumar gairebé unes 1.200 intervencions. El conseller ha advertit que el risc és la “simultaneïtat” d’incidències en poques hores, sobretot entre les 23 i les 3 h. També ha recordat que les fogueres han d’estar autoritzades i els Agents Rurals supervisaran que es compleixin.

Per acabar, els Mossos faran 67 controls d’alcoholèmia i drogues a les carreteres per la revetlla de Sant Joan. Es calcula que 525.000 vehicles, una xifra similar a la de fa dos anys, surtin de l’àrea de Barcelona i que la majoria tornin diumenge. Elena ha reclamat “responsabilitat” per mantenir “la lluita per la vida i la salut”, després de més d’un any de pandèmia. “Que una nit que ha de ser alegre no acabi en tragèdia a casa de ningú”, ha conclòs. Pel que fa al telèfon d’emergències 112, després que el departament d’Empresa i Treball impedís a la plantilla fer vaga aquesta nit per una protesta laboral, el conseller ha argumentat que el fet que sigui Sant Joan “ha influït” a l’hora de fixar els treballadors necessaris.

Dues investigacions pel bomber mort

Quan han preguntat per la mort d’un bomber de la Generalitat fa una setmana en l’incendi d’un taller mecànic a Vilanova i la Geltrú, el cap del cos, l’inspector David Borrell, ha explicat que hi ha dues investigacions obertes. Una és la via judicial que porten els Mossos i l’altra és interna. Segons Borrell, aquest dimecres s’ha constituït la comissió, amb comandaments dels Bombers, delegats sindicals i representants de riscos laborals, que ha de fer aquesta investigació interna: “Busca identificar les causes i els punts de millora que puguem trobar”. El cap dels bombers s’ha compromès a fer públic l’informe quan estigui enllestit, sense concretar encara cap termini. Elena també ha assegurat que actuaran amb la “màxima transparència”.

stats