Societat 18/06/2021

Joan Liébana, el 42è bomber mort en acte de servei

Tenia 30 anys i era de l’última promoció del cos

2 min
Uniforme d'un bomber de la Generalitat.

BarcelonaJoan Liébana és el bomber mort dijous a la tarda en l’incendi d’un taller mecànic a Vilanova i la Geltrú. Tenia 30 anys, era de l’última promoció de bombers funcionaris del cos i treballava al parc del mateix municipi on van cremar uns vehicles a la planta baixa d’un taller. És el 42è bomber de la Generalitat que ha mort en acte de servei des del 1981. L’última víctima mortal va ser fa sis anys, el 2015, quan un altre bomber va caure en un canal de reg a Flaçà mentre feia tasques de desbrossament. Sobre l’incendi al taller de Vilanova, la investigació continua per aclarir què va passar en una actuació que va acabar amb la mort de Liébana i quatre companys més atesos per un cop de calor –ahir s’havia parlat de tres ferits, i tots ja han rebut l’alta.

Liébana es va presentar a les oposicions del 2019 per accedir al cos de la Generalitat. Un cop superades les proves, l’any passat va fer les pràctiques i a principis d’aquest any va ser nomenat bomber funcionari. A part de la seva feina com a bomber, Liébana feia de portaveu del Sindicat de Llogaters de Montcada i Reixac. "Ens has ensenyat com treballar colze a colze i que la solidaritat no té límits. Marxa un company de lluita, una persona meravellosa que ho ha donat tot pels altres", ha expressat el Sindicat de Llogaters de Montcada en un tuit.

Els Bombers de la Generalitat també han fet aquest migdia un minut de silenci. A la seu central de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès, hi han assistit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el director general, Joan Delort, els comandaments operatius i treballadors.

Cap mort en deu anys en extincions

En l’última dècada no s’havia produït cap mort d’un bomber de la Generalitat en l’extinció d’un incendi. Els últims van ser el 2010, quan un pilot i un operador van morir en un accident d’avioneta a la Pobla de Benifassà mentre miraven d'apagar un foc forestal. El 2009 van morir cinc efectius del GRAF en l’incendi forestal d’Horta de Sant Joan, que va marcar el cos i va fer canviar l’estratègia dels bombers. Aquell mateix any un pilot i un operador van morir en un accident d’helicòpter a Mollet del Vallès durant l’extinció d’un altre incendi.

El cos també ha hagut de lamentar aquest matí la mort d’una bombera, Emma Roca, en aquest cas per malaltia. Era considerada una de les grans pioneres en les curses de muntanya.

stats