Societat 24/06/2023

Platges de gom a gom, un mort en una foguera a Gimenells i 177 ferits: el balanç de la revetlla de Sant Joan

Una nit sense incidents greus a Barcelona i amb 91 detinguts a tot Catalunya

ARA
3 min
Platges plenes a Barcelona durant la revetlla de Sant Joan

BarcelonaLa nit més curta de l'any ha estat una nit de festa multitudinària –sobretot al front marítim– però sense incidents destacats a la ciutat de Barcelona, segons el balanç del tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle. Les platges de la ciutat han aplegat més de 80.000 persones durant la revetlla de Sant Joan sense que constin incidents rellevants o baralles, però sí dues detencions per violència masclista que s'haurien produït després que les víctimes es dirigissin als punts liles habilitats.

Des de la plaça Catalunya fins als barris de muntanya, la situació ha estat de "normalitat" com la de qualsevol divendres, mentre que la revetlla ha estat massiva al litoral, segons Batlle. També hi ha hagut una concentració important d'unes 500 persones en un botelló a Ciutat Meridiana. De bon matí, cap a les 6.30 h, les platges han estat desallotjades perquè els equips de neteja poguessin fer la seva feina i condicionar-les per als banyistes a partir de les 9.30 h.

Tragèdia a Gimenells

A tot Catalunya, el balanç també ha estat força tranquil durant la revetlla amb l'excepció d'un fet tràgic que ha passat a Gimenells, al Segrià, on va morir un home que va llançar-se a dins d'una foguera al municipi. Els Bombers van rebre l'avís de l'accident a un quart d'onze de la nit i van enviar dues dotacions al local social del municipi, on hi havia el foc tradicional de la revetlla de Sant Joan. Les flames es van apagar amb rapidesa perquè els efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) poguessin accedir al ferit, però ja no van ser a temps de salvar-li la vida.

L'alcalde del municipi, Dante Pérez, ha relatat que el succés ha deixat els veïns molt afectats i ha confirmat que l'home va abraonar-se directament a les flames, que s'havien encès amb l'arribada de la flama del Canigó. Ha descrit un "estat d'embriaguesa" en l'home, que era un veí "molt sociable", segons el batlle. L'Ajuntament ha començat els contactes per localitzar familiars de la víctima per informar-los de la mort i aquest dissabte ha decidit suspendre tots els actes previstos.

La festa es concentra a les platges de Barcelona per la revetlla de Sant Joan
Una foguera al barri de la Sagrera, a Barcelona
Una parella fent-se un petó davant la foguera del barri de Sant Antoni, a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han detingut 91 persones a tot el país, de les quals unes 35 per delictes contra el patrimoni. Una quinzena de les detencions han estat per violència masclista i 11 més per lesions. Pel que fa al trànsit, es van fer més de 1.200 proves d'alcoholèmia i 112 van ser positives, 14 de les quals prou greus per constituir un delicte penal. Un total de 16 conductors han estat sancionats per consum de drogues. A banda de la mort accidental al Segrià, els agents treballen des d'aquest divendres al vespre en la investigació de dues morts violentes a Alella en un tiroteig.

Pel que fa al balanç als centres sanitaris, s'han atès unes 177 persones amb lesions relacionades amb la nit de Sant Joan, la majoria per cremades, ferides o amputacions fruit d'algun producte pirotècnic. Hi ha hagut 13 casos greus i uns 64 casos de lesions oculars. Les xifres, segons Salut, estan en línia amb les de l'any anterior.

934 avisos als Bombers de la Generalitat

En total els Bombers de la Generalitat han rebut 934 avisos entre les vuit del vespre de divendres i les vuit del matí d'avui en bona part concentrades a les comarques del Baix Llobregat, Vallès Occidental, Maresme, Barcelonès i Alt Empordà. La majoria han estat per atendre incendis urbans, de contenidors, habitatges o vehicles, així com petits incendis de vegetació tant en zones urbanes com agrícoles o forestals.

La guàrdia urbana desallotja les platges de la Nova Icària i del Bogatell després de la revetlla de Sant Joan.

La jornada ha sigut de rècord en trucades al telèfon d'emergències. Durant la revetlla, el 112 ha rebut 7.324 trucades per 4.383 incidents. Això representa un 30,23% més de trucades que l'any passat i un 49,44% més d'incidents. Una bona part (gairebé 2.000) han arribat des de Barcelona.

Dos milions de coques i molts petards

Les fins a 1.800 parades de petards i els dos milions de coques de Sant Joan de tota mena que s'han venut ja anticipaven les celebracions a pisos i terrats i, especialment, les platges i places de pobles i ciutats amb fogueres, sopars populars i festes multitudinàries fins a la matinada. L'èxode de Barcelona i la seva àrea metropolitana van ser 460.000 vehicles que van provocar una tarda de llargues retencions en vies com l'AP-7 en sentit sud i també nord, en direcció a la costa.

stats