SEGURETAT
Societat 17/06/2013

Platja d'Aro, primer municipi català vigilat amb càmeres

S'instal·laran 16 aparells a les urbanitzacions i 3 al casc antic

Elisabet Escriche
2 min

Platja d'aro.La mort de l'empresari de Platja d'Aro Jordi Comas durant l'assalt al seu domicili el novembre passat i el robatori violent a un matrimoni algerià al seu xalet de la urbanització Mas Nou al gener van ser el punt d'inflexió perquè l'Ajuntament apostés per la instal·lació de càmeres a la població. La comissió de control de dispositius de videovigilància de Catalunya ja ha donat el vistiplau a la primera fase del projecte, que finalment preveu la col·locació de 19 càmeres, 16 als accessos i les sortides d'urbanitzacions i 3 al centre del municipi.

Amb aquesta distribució, Platja d'Aro es converteix en la primera població catalana que protegeix amb videovigilància tant el nucli urbà com les urbanitzacions, un fet que ja ha aixecat l'interès d'altres municipis turístics com Castelldefels. "Hi haurà un efecte de prevenció davant de possibles delictes i, alhora, ens permetrà augmentar la resolució policial perquè detectarem el vehicle dels delinqüents de manera ràpida", assegura el cap de la policia local, David Puertas.

Les tres càmeres del nucli urbà es posaran a les entrades del municipi venint de Castell d'Aro i S'Agaró i a l'Ajuntament -a prop de la casa de Comas-. Les altres setze, a les diferents urbanitzacions: tres a la del Mas Nou i a Mas Ros, dues a Mont d'Aro i Politur i una a Can Manel, Can Semí, Cim d'Aro, Puig del Romaní, Treumal i Rocatell.

Perquè la primera fase d'aquest projecte, que té un cost de prop de 200.000 euros, sigui realitat, només falta treure'l a concurs i executar-lo. La previsió és que el sistema entri en funcionament l'últim trimestre de l'any. En una segona fase, es preveu implantar la lectura de matrícules a les càmeres i instal·lar-ne de noves al centre del municipi. Tot i que la videovigilància permetrà reduir el nombre de delictes, del gener a l'abril ja hi ha hagut un descens del 20% respecte al mateix període de l'any passat. Es van produir 428 delictes, 105 menys que el 2012. La baixada més important, de 103 a 39 (un 62% menys), s'ha registrat en els robatoris amb força, la majoria duts a terme en habitatges quan no hi ha ningú. Pel que fa als robatoris amb violència, durant aquest any només s'ha produït el de la família algeriana, mentre que l'any passat del gener a l'abril no se'n va registrar cap.

"L'augment d'agents de patrullatge als punts més crítics i de controls policials han estat les claus d'aquest descens", diu Puertas. Tot i així, aquest estiu la policia prepara un pla especial que implica incrementar la presència policial i dur a terme un porta a porta entre els veïns.

stats