Pluja de 158 milions europeus per millorar la mobilitat als municipis metropolitans

Els diners dels Next Generation s'utilitzaran per comprar busos elèctrics o crear noves zones de baixes emissions

Gerard Mira
1 min
Autobús elèctric de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaPluja de milions als municipis metropolitans. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i quinze poblacions més de la zona han rebut 158,6 milions d'euros a repartir, procedents del fons de la Unió Europea Next Generation, per dur a terme actuacions que potenciïn la mobilitat sostenible i ajudin a reduir la contaminació ambiental.

En concret, de la primera convocatòria dels ajuts que ha resolt el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, l'AMB ha obtingut 40 milions d'euros, és a dir, el 100% dels diners als quals optava per tirar endavant dinoy projectes acordats fa més d'un any, quan es va obrir la convocatòria. A més, els quinze municipis de la zona agraciats, com ara l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès o Santa Coloma de Gramenet, han rebut 118,6 milions d'euros, tot i que en van sol·licitar 189,1, segons ha informat l'ens supramunicipal en un comunicat. "Celebrem aquesta bona notícia que ens permetrà acabar de fer realitat una veritable transformació de la mobilitat metropolitana i fer-la molt més sostenible", ha dit el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda. Segons ha dit, que arribi aquest finançament és gràcies a la feina que s'ha fet fins ara: "Les polítiques de mobilitat sostenible desenvolupades els últims anys han posicionat l'AMB i els seus municipis a l'avantguarda de tot l'Estat, i així s’ha reconegut des del govern central i des d’Europa”, ha afegit Poveda.

Aquests 158 milions d'euros permetran finançar quatre projectes per millorar la sostenibilitat a l'àrea metropolitana
  • Autobusos Es compraran 149 autobusos elèctrics per substituir els actuals i transformar les flotes de transport públic en un model d'emissions zero.
  • Bicicleta Es dedicaran 7 milions d'euros a la creació del nou sistema de bicicleta pública metropolitana, l'AMBici, que es posarà en marxa a finals del 2022. També es dedicaran 11 milions d'euros a completar la Bicivia, la xarxa de vies metropolitana, i s'expandirà el Bicibox, l'espai d'aparcament per a bicicletes personals.
  • Zona de baixes emissions Una part dels diners s'invertiran en la implantació de noves zones de baixes emissions en cinc municipis més i a reforçar les ja existents.
  • Transport públic Es millorarà la informació del transport i el procés de compra i pagament dels bitllets, i s'implantaran noves tecnologies per facilitar l'accés al transport a persones amb mobilitat reduïda o qualsevol mena de discapacitat.
stats