Societat 27/11/2015

Avets amb pedals i repartidors de butà al pessebre: els 'hits' de les polèmiques nadalenques

Barcelona inaugura aquest divendres el pessebre a la plaça de Sant Jaume, un element que, tradicionalment, ha estat polèmic i que enguany presenta un Nen Jesús 'actual'

Maria Ortega
3 min
Patinadors a la pista de gel de la plaça Catalunya / ACN

BarcelonaÉs gairebé tan barceloní com quedar en un xamfrà al costat muntanya-Besòs o queixar-se de les obres eternes a la plaça Lesseps o, en la versió actualitzada, a la de les Glòries. Quan s'acosta el mes de desembre, toca fixar-se en el pessebre que l'Ajuntament instal·la a la plaça de Sant Jaume i opinar. O, directament, criticar. A vegades, la polèmica es fa evident des del primer moment, quan en lloc de pastorets hi ha, per exemple, repartidors de butà i, altres vegades, el debat és més 'profund': hi ha d'haver caganer? En alguna ocasió, fins i tot, el tema que ha centrat les bromes nadalenques barcelonines ha anat més enllà de la plaça de Sant Jaume i ha pres forma d'avet il·luminat amb pedals o de macropista de gel a la plaça Catalunya. Aquest divendres l'equip de l'alcaldessa Ada Colau passa el seu primer examen nadalenc inaugurant un pessebre inspirat en el món dels contes, i una família actual al Naixement.El pessebre tindrà moviment.

El pessebre "contextualitzat" de Colau, amb el nen Jesús i una parella de l'edat contemporània / CÈLIA ATSET

És un bon moment per repassar alguns dels 'hits' nadalencs a la ciutat:

  1. El pessebre, en un parc urbà (2004): Un parc urbà que podria ser el de la Ciutadella es va convertir, el 2004, en l'escenari que revolucionaria el pessebre de la plaça de Sant Jaume. En lloc de llenyataire hi havia una gran figura –feta en dues dimensions– del repartidor de butà. I la pastora bugadera portava un paquet de detergent. La tradició volant pels aires. En paraules de qui era llavors –i continua sent avui– cap de files del PP a la ciutat, Alberto Fernández Díaz, una autentica "horterada". I, per a la llavors tinent d'alcalde, Imma Mayol, una "reinterpretació" innovadora.
  2. On és el caganer? (2005): Després del cop de puny a la panxa de la tradició del pessebre actualitzat, l'any següent es va optar per una proposta, de nou, convencional. Però en ple debat sobre l'ordenança de civisme, el debat va venir motivat per l'absència del caganer. Una absència que, segons va defensar Mayol, feia anys que es repetia en el pessebre barceloní sense que hi hagués hagut campanyes a favor de la figura a la gatzoneta. Aquell any la inauguració del pessebre va estar marcada per una sonora protesta de veïns de la Vall d'Hebron contra la narcosala.
  3. Arbres endollats (2008): Precisament Mayol té la maternitat dels que són, sens dubte, un dels elements més polèmics dels últims Nadals: els avets que funcionaven amb pedals. En total, sis arbres fets amb una estructura metàl·lica que es van presentar com una solució sostenible als excessos nadalencs. Van costar 214.000 euros i alguns van acabar connectats al corrent elèctric per generar un mínim de llum. L'any següent, la novetat seria la incorporació d'uns galets gegants il·luminats que encara es mantenen en la indumentària nadalenca de la ciutat.
  4. Del 15-M a la pista de gel (2011): Precisament l'any en què havia esdevingut l'espai que simbolitzava les lluites del moviment 15-M, la plaça Catalunya va acollir, per primer cop, la polèmica pista de gel BarGelona. Els 'indignats', de fet, van fer sentir, durant la inauguració de la instal·lació, el seu rebuig a una estructura que consideraven una ocupació intolerable de l'espai públic. Aquest any, i després del rebuig de l'equip de Colau, la pista s'ha traslladat a la Farga de l'Hospitalet, on creixerà en metres quadrats i tindrà un gran tobogan.
  5. Els llums de Nadal, més tard (2015): El fet que la pàgina web nadalenca de l'Ajuntament donés la benvinguda al solstici d'hivern va fer preveure que el govern de Barcelona en Comú voldria fer una sacsejada laica a les festes. Aviat, però, el lema de la campanya 'Hola, Nadal' i la confirmació que el pessebre tindria les figures tradicionals va esvair els dubtes. La polèmica aquest any ha arribat per la negociació entre el govern municipal i les associacions de comerciants. Si en un primer moment l'equip de Colau es va mostrar contundent i va assegurar que els llums, en bé de l'estalvi energètic i la racionalització del calendari, no s'encendrien fins a l'1 de desembre, al cap d'una setmana el govern anunciava que, finalment, l'encesa es faria el 27 de novembre, coincidint amb el Black Friday. L'encesa, això sí, es farà a l'eix Maragall per evidenciar la voluntat descentralitzadora de Barcelona en Comú. Al lloc de la pista de gel hi haurà una fira de la sostenibilitat i activitats gratuïtes.
L’any passat Barcelona va encendre els llums de Nadal el 21 de novembre, i aquest any ho farà, finalment, el 27 de novembre.
stats