Contaminació
Societat 20/10/2022

La pols del Sàhara dispara la contaminació per partícules a tot Catalunya

A Barcelona els nivells de PM10 d'aquest 2022 són els més alts dels últims cinc anys, però no passa el mateix amb l'NO₂

2 min
La pols en suspensió era molt visible aquest matí des del Tibidabo

BarcelonaLa irrupció d'aire molt càlid dels últims dies ha anat acompanyada d'una important entrada de pols del Sàhara que està ajudant a disparar els nivells de contaminació per partícules a Catalunya. Des d'aquest dimecres les mitjanes de 24 h de partícules PM10 estan superant el nivell permès en moltes estacions de mesura, no només en ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona sinó també en sectors molt menys urbanitzats o industrials.

Aquest matí de dijous la concentració de partícules PM10 ha arribat a superar els 90 µg/m³ a l'estació de l'Eixample de Barcelona, un valor que supera de llarg el límit permès de 50 µg/m³ que estableix la Unió Europea, i encara supera més àmpliament el límit recomanat per l'OMS de 15 µg/m³.

Ahir el departament d'Acció Climàtica va activar un avís preventiu de contaminació per partícules que afecta tot Catalunya, i dotze estacions de mesura van superar el llindar permès, la majoria del Barcelonès i del Vallès, però també es va superar a Lleida (61 µg/m³), a Girona (59), a Amposta (59) i al Montsec (52). Aquest matí encara hi ha més estacions que durant les últimes 24 hores han tingut nivells de partícules superiors als permesos, com per exemple Mataró (60), Manresa (64) i Vic (63).

A l'estació de l'Eixample de Barcelona aquest any ja hi ha hagut 20 dies en els quals els nivells de partícules han estat superiors al límit, la pitjor dada des del 2012, quan van ser 25 els dies amb nivells de partícules superiors als permesos. Aquesta no és una tònica de tota la ciutat, i la mitjana de partícules PM10 d'aquest 2022 a Barcelona se situa avui en 24,3 µg/m³, la dada més alta des del 2017, però no gaire superior als 23,8 del 2019. Aquesta dada pot estar afavorida en part per la gran quantitat de masses d'aire carregades de pols del Sàhara que hem tingut els últims mesos.

Altres contaminants com l'NO₂ estan registrant valors més baixos. A Barcelona, la mitjana de NO₂ d'aquest any se situa avui en 26 µg/m³, una dada notablement inferior als 32,8 que es van registrar el 2019, l'últim any sencer previ a la pandèmia. El 2020 la mitjana va ser de 19,7 i el 2021 de 21,5, segons càlculs fets per l'ARA a partir de les dades obertes de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica.

stats