Societat 03/10/2013

Por, incertesa i indignació entre els veïns afectats pels terratrèmols

Ciutadans de les Terres de l'Ebre exigeixen transparència, informació i mesures d'actuació preventives per a la població

Acn
3 min

AlcanarDos sismes superiors als 4 graus a l'escala de Richter han tornat a desfermar la por entre els veïns de les Terres de l'Ebre i el Baix Maestrat aquest dijous passada la mitjanit. Molts han percebut un moviment més intens que el del dimarts passat a la matinada i manifesten la seva indignació per la reiteració del fenomen. I posen en dubte que la planta marina del magatzem de gas submarí, Castor, es mantingui aturada.

Preocupació a les Cases d'Alcanar

Màrio Sancho, veí de les Cases d'Alcanar, confessa que va passar por. No havia notat els sismes dels dies anteriors. Però aquest dijous a la matinada va ser un cas diferent. "Em vaig anar a tombar per acomodar-me millor i vaig notar que el llit es movia. Em vaig espantar, vaig aixecar el cap i vaig pensar que algú havia entrat a robar. Va ser com si et belluguen el llit. A dos quarts de dues vaig notar un segon tremolor però més curt, no tan intens", relata.

Des de la seva petita embarcació de pesca, al port de les Cases, Julián Sancho reconeix també la inquietud viscuda durant el moment. "Ha durat dos segons: ha mogut el llit i ha parat", recorda. Després de l'experiència, assegura, li va costar tornar a agafar el son. "Sents el moviment i no és per riure. La gent està molt preocupada. Això no pot ser. Ara està col·locat -el magatzem de gas submarí- i durarà uns dies perquè el mal està fet. Esperem que no passi d'aquí", afegeix.

"La terra rugeix", va pensar Carolina Chavalera, veïna d'Alcanar, quan poc després de la una va notar i escoltar el soroll de la primera tremolor. Diu que no va passar por, però que tenia angoixa. "No crec que passi el de Llorca, però una mica de perill hi és. A les Cases tenen temor pel tsunami. La gent no està informada", explica, i demana als seus veïns que intentin "no exagerar molt" quan plasmen les seves sensacions a les xarxes socials per intentar alarmar el mínim possible la gent gran.

Percebut a Tarragona ciutat

Aquest cop, la intensitat ha estat tal que, fins i tot, alguns veïns de Tarragona ciutat, especialment els que viuen a les zones més altes, l'han percebut. "Vaig anar a dormir a la una però no podia agafar el son i cap a dos quarts de dues vaig sentir com un retrò, una explosió, fent una vibració tot plegat. Em vaig despertar i vaig intuir que era això. Com que va ser fugaç i cosa de segons, en no haver-hi rèplica, em vaig quedar quiet. Dos segons. No es va bellugar el llit", ha indicat Jordi Frías, que viu a la zona de l'Arrabassada de Tarragona. La seva filla, a Sant Pere i Sant Pau, també ho va sentir.

"Dormir com les llebres"

Els veïns afectats destaquen la manca d'informació sobre com actuar si es dóna el cas. "Ara hi ha una intranquil·litat ciutadana molt forta", assevera el portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Evelio Monfort. Agustí Alfara, veí d'Alcanar, es pregunta: "Si en ve un de gros, què hem de fer? És alarmant. Cada nit sents un soroll, no saps si és un terratrèmol o una altra cosa. Hem de dormir com les llebres: amb una orella plantada i l'altra gitada".

A tot plegat, s'afegeix el gran interrogant que assalta els veïns afectats, un cop se sobreposen a l'ensurt inicial. "Qui són els responsables? Han de sortir", exigeix Alfara. Però ni el ministeri d'Indústria ni la mateixa empresa Escal UGS semblen decidits a respondre les innombrables qüestions que tenen els habitants de la zona. L'Ajuntament d'Alcanar ho porta constatant des de fa dies. "Ni el ministeri ni l'empresa ens han informat de res, ni han donat explicacions. Tot ho rebem a través de les notícies, de tercers o coses publicades. Ningú s'ha posat en contacte amb nosaltres per donar-nos explicacions. Estem veritablement molt espantats. La nostra població necessita informació, saber què ha de fer i com ha d'actuar", reclama la primera tinent d'alcalde, Mercè Fischer.

stats