Medi ambient
Societat 11/11/2011

La possibilitat d'una erupció al nord d'El Hierro guanya pes

Els científics veuen cada cop més possible que els terratrèmols del nord –i la deformació del fons marí que han observat– estiguin relacionats amb una erupció submarina

Efe
1 min

Valverde (El Hierro)Els científics creuen que els terratrèmols de magnitud més gran que 4,6 a l'escala de Richter –com el registrat aquesta nit– a El Hierro poden repetir-se. Sostenen, també, que "guanya probabilitats" l'escenari d'una possible erupció submarina al nord de l'illa.

Ho ha manifestat aquest divendres la directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco, després de la nova reunió del comitè director del pla de protecció civil d'emergència per risc volcànic (Prevolca), del qual és portaveu científica.

Blanco ha expicat que les dades de la sismicitat que s'ha registrat els darrers quatre dies al nord de l'illa apunten a una possible erupció submarina a aquella zona, sense descartar que hi hagi un possible procés eruptiu en terra. El risc és baix, però el que ha dut a aquest anunci és, d'una banda, l'activitat sísmica al nord de l'illa, i de l'altra, la mesura de la deformació de l'escorça terrestre, que està augmentant al fons del mar del nord de l'illa.

Al sud de l'illa, a l'erupció submarina de La Restinga "l'escenari continua sent el mateix", ja que segueix l'emissió de material i el tremor manté una amplitud constant, malgrat que avui no s'observin bombolles a la superfície.

stats