Supervivència
Societat 17/08/2022

Estàs preparat per a una catàstrofe? Una motxilla per sortir i un contenidor per quedar-se

Les catàstrofes climàtiques, com huracans, incendis i inundacions, s'estan tornant més freqüents. Aquests consells ajuden a estar preparat, tant és que t'evacuïn o que hagis de refugiar-te.

Tara Parker-Pope (The New York Times)
5 min
La motxilla d’emergència OK

Les emergències sovint són impredictibles. Però, així i tot, és possible estar preparat per quan arribin.

Desafortunadament, els científics del clima ara adverteixen que les emergències meteorològiques com incendis, temporals o inundacions podrien ser la nova normalitat perquè l'escalfament global condueix a pluges més intenses, huracans més forts i incendis forestals més extensos. La quantitat mitjana de desastres relacionats amb el clima i amb el temps per dècada ha augmentat gairebé un 35 % des dels anys 90, segons l'informe World Disasters Report.

La motxilla d'emergència

Visquis on visquis, cada llar ha de tenir una motxilla d'emergència i un contenidor per si t'has de quedar a casa. La motxilla és el que agafes quan has de sortir de casa en una dificultat, ja sigui per a anar a urgències o en cas d'evacuació ocasionada per un incendi o temporal. El contenidor és una partida amb dues setmanes de reserves essencials en cas que hagis de resguardar-te a casa sense electricitat, aigua o calefacció.

Tenir a punt la motxilla i el contenidor no et converteix en una persona alarmista o que viu esperant l'apocalipsi. Només significa que estàs preparat. Amb els anys he après, per força, que les emergències succeeixen en qualsevol moment i en qualsevol lloc. Una nit, quan vivia a Londres, vaig tornar a casa i vaig trobar que el meu pis estava fet un desastre perquè el veí de dalt s'havia deixat l'aixeta oberta. (Vaig poder rescatar el meu passaport i els gats, però vaig perdre tot el que tenia.) Anys després, em van evacuar de casa meva a Pennsilvània en tres ocasions diferents, dues pel desbordament del riu Delaware i la tercera a causa de l'huracà Sandy.

La primera vegada que es va inundar casa meva, i quan ja l'aigua estava a metres del garatge, estava totalment desprevinguda. Vaig haver d'agafar els meus quatre gossos petits, una mica de roba i el primer que vaig arreplegar i que en aquell moment em va semblar important per sortir d'allà ràpidament. No vaig poder-hi tornar fins al cap de dues setmanes. I aquí va ser quan vaig saber que havia de comptar amb un veritable pla d'evacuació, no sols per a mi i la meva filla, sinó també per a les meves mascotes. (Quan l'huracà Sandy va assotar la costa est uns anys més tard em va trobar més ben preparada).

El més difícil de tenir una motxilla d'emergència és començar. No has de fer-ho tot al mateix temps. Jo vaig començar amb una bossa de plàstic amb tancament tipus Ziploc i vaig ficar-hi el meu passaport, les partides de naixement i altres documents importants. Després vaig afegir-hi unes ulleres de lectura extra. L'any passat hi vaig ficar un carregador de telèfon perquè un metge d'urgències em va explicar que és l'article més sol·licitat a la sala d'emergències.

També hi he afegit mascaretes, ara que tots n'hem necessitat a causa del covid, que també poden resultar útils en cas que hagis d'escapar-te d'un incendi o un vessament químic. Recordo que l'11 de setembre, després que va caure la primera torre, una fleca de Nova York va repartir centenars de mascaretes a tots els que ens vam quedar encallats en la zona per protegir-nos d'aspirar la cendra i els gasos.

Fa poc vaig millorar la meva bossa i la vaig canviar per una bossa de silicona reutilitzable i hi vaig afegir diners en efectiu d'emergència (els bitllets de menys valor són més útils). També vaig afegir una llista de números de telèfon per localitzar familiars i amics en cas que em portin a urgències. La llista serveix també en cas que et quedis sense bateria o que perdis el mòbil. L'11 de setembre vaig fer servir un telèfon públic per trucar a la meva mare a Dallas, perquè era l'únic número que recordava de memòria.

Algunes persones converteixen la seva motxilla en un equip de supervivència i hi afegeixen molts articles, com eines multiusos, cinta aïllant, encenedor, fogonet portàtil i brúixola, entre altres coses. Jo prefereixo el més simple. Assumeixo que si necessito aquesta motxilla és perquè estaré en una emergència de curt termini, no davant la fi del món.

Una vegada que tinguis el bàsic, considera utilitzar una motxilla o bossa de lona per afegir-hi altres articles que poden ajudar-te en el cas d'una evacuació d'emergència. Pots afegir-hi una llanterna, bateries i una petita farmaciola que inclogui articles de cura dental. També hauria de contenir un subministrament dels teus medicaments essencials per a diversos dies. Posa-hi algunes ampolles d'aigua i barres de musli per ajudar-te a suportar una llarga espera a urgències o en un embús de trànsit en intentar evacuar. Un recanvi de les claus del cotxe és una gran idea, però algunes són molt cares, així que si no en tens de recanvi, només has de tenir l'hàbit de deixar el clauer sempre en el mateix lloc perquè puguis localitzar-les ràpidament en cas d'emergència.

Si a casa hi ha un bebè, afegeix bolquers, tovalloletes humides, biberó, llet de fórmula i menjar infantil a la motxilla. Si tens mascotes, agrega corretja, un bol portàtil, una mica de menjar i còpies dels papers del veterinari, per si haguessis de portar les teves mascotes a un refugi mentre t'allotges en un hotel o un alberg. Algunes persones també fiquen una muda de roba a la motxilla d'emergència, però jo prefereixo que la meva sigui lleugera i petita. Una vegada has completat la bossa bàsica de la teva família amb els documents i altres elements bàsics, pot ser que vulguis preparar motxilles individuals per als nens.

Fa poc vaig afegir una cosa més a la meva motxilla després de llegir una nota sobre articles de preparació per a emergències a Wirecutter: un xiulet barat. “Ningú vol pensar en la possibilitat de quedar-se atrapat durant un desastre natural, però succeeix”, diu la nota. “Cridar pot ajudar a atreure l'atenció de l’equip de rescat, però és més probable que el to agut i estrident d'un xiulet travessi l'estrèpit d'un incendi, una tempesta de vent o les sirenes d'emergència”.

El contenidor de permanència

En cas que necessitis refugiar-te, probablement ja comptaràs amb molts dels elements essencials per a un contenidor de permanència a casa. És una bona idea reunir aquests articles i posar-los en un lloc, com un recipient de plàstic gran o dos, per a reservar-los i que no s'usin. Si comptes amb la motxilla d'emergència, ja tens avantatge, perquè molts articles de la bossa poden ser necessaris durant una emergència a casa.

Els contenidors per a aquests casos també han de tenir un subministrament d'aigua embotellada i aliments no peribles per a dues setmanes, aliments per a mascotes, paper higiènic i articles d'higiene personal. Les llanternes, espelmes, encenedors i llenya són importants. (Wirecutter recomana un llum per al cap). Una ràdio meteorològica de piles o de manovella, així com un carregador de telèfon solar, t'ajudaran a fer front als talls d'electricitat. Les mantes extra són una bona idea. Altres articles que sovint es recomanen són cinta adhesiva, una eina multiusos, bosses d'escombraries, tovalloletes humides i desinfectant per a les mans. Si el teu pla de receptes ho permet, sol·licita un subministrament addicional dels teus medicaments bàsics o demana-li al teu metge algunes mostres gratuïtes per tenir-ne en cas d'emergència.

La meva motxilla d'emergència i el meu contenidor de permanència encara estan en procés, però em sento millor sabent que estic més preparada que abans. També he creat un quadern de crisi en cas d'una emergència sanitària. El meu consell és que comencis avui mateix amb el que tinguis a mà i vagis adquirint més articles amb el temps. Una mica de planificació i preparació ajuda molt en qualsevol emergència.

stats