Presó per als 12 detinguts per fugir d'un avió a Palma

La jutge els imputa delictes de sedició, desordre públic i afavoriment de la immigració irregular

Ara Balears
2 min
Dos dels  migrants, en el moment de passar a disposició judicial

PalmaEl jutjat d'instrucció número 6 de Palma ha ordenat l'empresonament provisional sense fiança dels 12 detinguts amb relació a l'incident de divendres a l'aeroport de Palma, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB). La jutge els ha imputat, inicialment, dos delictes diferents de sedició, desordre públic i afavoriment de la immigració irregular, indica Europa Press. La Fiscalia de les Balears havia demanat presó provisional per un presumpte delicte de sedició segons la llei de navegació aèria. El fiscal en cap del TSJIB, Bartomeu Barceló, ha explicat que per ara els investiguen per aquests delictes, tot i que se'n podrien derivar altres, en espera de les declaracions de la tripulació i que es practiquin una sèrie de proves.

Cap dels 12 detinguts ha volgut declarar davant la jutge, tret del passatger que suposadament estava malalt i va provocar la falsa emergència mèdica que va fer aterrar d'emergència l'avió a l'aeroport de Son Sant Joan. Ja l'havien arrestat les autoritats espanyoles l'any passat per danys i resistència a l'autoritat. Aquesta setmana la Policia mateix l'havia tornat a detenir a Palma per un presumpte delicte d'afavoriment de la immigració il·legal i infracció de la llei d'estrangeria.

Grup de Facebook

A hores d'ara, la investigació apunta que la fugida dels passatgers de l'avió –que viatjava entre el Marroc i Turquia– a l'aeroport de Palma va ser orquestrada a través d'un grup de Facebook. Alguns dels detinguts estaven en aquest grup, on s'havia fet una publicació relacionada amb l'incident de seguretat. Segons les primeres informacions, alguns dels arrestats varen orquestrar la fugida a través d'aquesta xarxa social.

Divendres, després de l'aterratge d'emergència per culpa del passatger que va simular un problema de salut, mentre els professionals sanitaris atenien el fals malalt, un grup de persones es va escapar de l'avió i es va dispersar per les pistes i les instal·lacions de l'aeroport. Per seguretat Aena va tancar Son Sant Joan durant prop de tres hores, i desenes de vols van quedar afectats.

stats