Societat 15/03/2022

A presó l'entrenador reincident que abusava de nedadores i triatletes

Leo Armentano havia sigut referència del món de la natació i ja tenia tres sentències condemnatòries

3 min
L’entrenador Leo Armentano observant els esportistes durant la Triatló de Banyoles del juny del 2018.

BarcelonaEl març del 2016 un jutjat a Pontevedra va condemnar a un any de presó Leo Armentano per haver abusat d'una menor quan era entrenador del Club Natació Lloret. La pena quedava suspesa mentre no cometés cap més abús durant els tres anys següents. Però, abans d'acabar l'any, va ser acusat per una altra noia. Va ser el 24 de desembre del 2016 quan una jove ciclista de 21 anys el va denunciar per abusos sexuals, uns fets que van passar a l'interior d'un cotxe a Cervelló quan ell era el seu entrenador. El cas no s'ha tancat fins ara. Després de més de cinc anys als tribunals, aquest entrenador de referència a l'Estat tant en el món de la natació com en el de triatló ha vist com es decretava finalment la seva entrada a la presó. Concretament a Brians II per complir una condemna de setze mesos per un delicte d'abusos sexuals, amb l'agreujant de reincidència.

Perquè, tal com va explicar l'ARA en una investigació l'any 2019, Armentano tenia més casos sobre la taula: alguns d'oberts, d'altres amb sentència ferma i alguns que no van arribar mai a la justícia, com els abusos que van patir la Cristina, la Salud, la Paula i A.P. Abans de ser condemnat pel cas de Pontevedra amb una menor, ja el van denunciar per un altre delicte d’abusos sexuals, un procediment que es va acabar arxivant el 2014 a Sant Feliu de Llobregat perquè no es va poder acreditar que cometés el delicte. Prèviament, l'any 2003, havia sigut condemnat a dos anys de presó per abusar de tres nedadores, una de les quals menors, a Las Palmas. I el 2018 va abusar d'una altra noia a Molins de Rei, un cas que va acabar amb sentència de conformitat a 21 mesos de multa per un delicte sexual.

El 21 de gener del 2021 el jutjat penal número 13 de Barcelona va condemnar Armentano a 16 mesos de presó. La instrucció del cas l'havia fet un jutjat de Sant Feliu, però quan la carpeta va passar a Barcelona va estar pràcticament dos anys paralitzada. Tot i que la Fiscalia demanava 3 anys de presó, finament la pena es va reduir a la meitat, a 16 mesos, perquè el jutge va aplicar un atenuant de "dilacions" pel temps que el cas havia trigat a jutjar-se. No obstant això, l'entrenador, que havia sigut una figura clau de la natació catalana al CN Olot i a la residència Blume, va presentar recurs a l'Audiència de Barcelona. L'octubre del 2021 la secció sisena va confirmar la sentència per la qual Armentano havia de pagar també 3.000 euros a la víctima, que va deixar el ciclisme després de l'abús. A més l'entrenador haurà d'estar tres anys en llibertat vigilada després de complir la pena de presó i no podrà acostar-se a menys de mil metres de la víctima. Aquest mes de febrer, exhaurides ja totes les vies, el jutjat que havia d'executar la sentència va decretar-ne l'ingrés a presó. Tot i que la pena era inferior a dos anys, la magistrada –d'acord amb les tesis de la Fiscalia– va tenir en compte la reincidència i va ordenar-ne l'ingrés. Com a mínim durant els primers dos mesos el condemnat estarà en règim ordinari, fins que la junta d'avaluació del centre penitenciari avaluï la seva situació.

Tal com va explicar aquest diari, Armentano actuava molts cops de la mateixa manera. Sota la premissa que els òrgans sexuals s’activen quan s’entrena bé, i que hi ha una relació entre l’activitat física i la sexual, l'entrenador aprofitava per abusar de les noies mentre els donava indicacions sobre l'activitat física que realitzaven. Així, a una noia la va fer despullar i mentre li feia fer uns abdominals hipopressius li tocava la vagina i li parlava de detalls tècnics. Fins a “10 segons” prement-li l'òrgan sexual mentre ella feia força i ell li parlava amb la màxima naturalitat.

stats