Societat 29/11/2016

Per primera vegada un tribunal suspèn que es pagui 6.000 euros a una família per estudiar en castellà a Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid atura el pagament fins que el Constitucional no aclareixi si la mesura és legal

Montse Riart
2 min
Els alumnes d'una escola, durant una classe

BarcelonaUn jutge del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha suspès per primera vegada el pagament de 6.000 euros a una família que havia demanat estudiar en castellà a Catalunya. En una resolució a la que ha tingut accés l'ARA, la Secció sisena de l'àrea contenciosa-administrativa considera que s'ha de suspendre l'abonament, almenys fins que el Tribunal Constitucional decideixi si la Generalitat s'ha de fer càrrec de la despesa.

La Generalitat havia anat recorrent una per una cadascuna de les sol·licituds de famílies d'alumnes aprovades per l'Estat. Aquesta és la primera vegada que es produeix una resolució judicial sobre una de les demandes. Per això, el Govern espera que a partir d'ara tots els pronunciaments judicials siguin en la mateixa línia i que a la pràctica el pagament quedi suspès.

Fins al moment 154 famílies han demanat cobrar 6.000 euros perquè els seus fills puguin estudiar en castellà a Catalunya. De moment el ministeri d'Educació havia aprovat la sol·licitud d'una cinquantena de casos, entre ells el d'aquesta família que ara ha tingut el pronunciament contrari del TSJM. Inicialment és el ministeri qui es fa càrrec de l'abonament, que després hauria de descomptar a la Generalitat, tot i que de moment, el departament no té constància que això s'hagi produït.

El Govern havia recorregut la mesura davant del Constitucional, perquè considerava que l'Estat havia envaït les seves competències en Ensenyament regulant el reconeixement de la compensació dels costos d'escolarització en castellà. Paral·lelament ha anat recorrent cadascuna de les sol·licituds aprovades per l'Estat.

Precisament aquest dilluns, el departament d'Ensenyament va tornar a demanar al ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, que es debatés la derogació d'aquesta compensació econòmica imposada des de Madrid, amb el suport d'altres comunitats autònomes no governades pel PP.

En declaracions a TV3, la consellera d'Ensenyament Meritxell Ruiz ha explicat que Méndez de Vigo s'hi va negar, cosa que considera "sorprenent" a la vista de la decisió del tribunal: "Si fins i tot el mateix tribunal li diu al ministre que ho aturi, per què no ens accepta parar-ho?" s'ha preguntat Ruiz, que considera que darrera de la mesura hi ha més ideologia que no pas pedagogia.

stats