Societat 18/12/2013

Els problemes d'accés a un habitatge digne deterioren la salut

Un estudi de Càritas constata que els seus usuaris pateixen més problemes de salut física i psíquica que la mitjana de Barcelona

Elisabet Escriche
2 min
Les entitats socials han reforçat aquest estiu les ajudes a nens en situació de vulnerabilitat.

BarcelonaUn estudi de Càritas alerta que els problemes d'accés a un habitatge digne estan generant entre els seus usuaris problemes de salut tant físics com psíquics. Segons l'informe, elaborat conjuntament amb l'agència de la salut pública de Barcelona, més d'un 50% de les dones ateses per Càritas tenen problemes de salut, mentre que la mitjana a Barcelona ciutat és de només un 15%. Pel que fa els homes, el percentatge és superior al 30%, i la mitjana a Barcelona d'un 11%. Els principals problemes físics són mal d'esquena crònic –afecta un 80% de les dones i un 50% dels homes– i migranya, que pateix un de cada tres homes i dues de cada tres dones.

Quant a salut psíquica, dues de cada tres persones ateses per Càritas presenten "mala salut mental", mentre que la mitjana de la població a Barcelona no arriba al 18%. Un altre cop les dones són les més afectades, amb un 75% per un 65% dels homes.

Les dificultats per fer front als costos d'un habitatge o viure en condicions inadequades també repercuteixen en l'estat de salut dels nens de famílies ateses per Càritas. Un 20% tenen algun problema de salut física, mentre que la mitjana infantil a Barcelona és de només un 2%. L'estudi concreta que un de cada cinc infants ha patit otitis "de repetició" durant l'últim any. Pel que fa a l'alimentació, un de cada cinc nens de famílies ateses per Càritas no esmorza abans de sortir de casa, al conjunt de Barcelona això passa en un de cada deu infants. En salut mental, la meitat dels nens pateixen algun tipus de problemàtica –sobretot discussions amb altres companys o hiperactivitat–, per un 40% de les nenes. "La crisi està portant aquestes famílies a l'epidèmia pel que fa a l'estat de salut", ha denunciat la cap d'acció social de Càritas, Carme Trilla.

Per frenar aquesta situació, Càritas reclama a les administracions que tirin endavant el reivindicat pacte de treball, que garanteixin el dret a un habitatge digne i que es reforcin els mecanismes de suport mèdic i psicològic a les famílies sotmeses a les conseqüències de la crisi. Càritas té previst augmentar la plantilla de psicòlegs que donen suport a aquestes famílies.

En total l'entitat ha destinat aquest any dos milions d'euros en ajudes econòmiques directes a les famílies per pagar l'habitatge. La majoria d'aquests diners s'han utilitzat per pagar lloguers, relloguers o hipoteques. El perfil d'atesos són famílies amb infants en què el seu cap té entre 30 i 49 anys i de nacionalitat espanyola.

stats