Educació

Un professor denunciat per colpejar i insultar un menor segueix donant classe al centre

El docent, que té denúncies d’altres alumnes, també li hauria dit "puto moro de merda"

3 min
L'Institut d'Educació Secundària Terra Roja, de Santa Coloma de Gramenet

BarcelonaEl 19 de maig del 2022, un professor de l’Institut Terra Roja de Santa Coloma de Gramenet va estirar la samarreta d'un alumne menor d’edat i el va sacsejar davant de tota la classe. Quan el noi se'n va intentar deslliurar, segons consta a la denúncia interposada davant dels Mossos d’Esquadra, el professor, que respon a les inicials d'O.G., el va agafar amb força pels canells i li va doblegar per acabar-lo empenyent. A la denúncia també consta que després d’aquesta humiliació encara li va dir: "Putos moros de merda, que jo pago impostos per pagar-vos les ajudes a vosaltres", i que en altres ocasions, referint-se a un altre company de classe, també havia llançat comentaris racistes com "gitanos de merda". Les diligències dels Mossos d’Esquadra estan acompanyades per l’informe del metge que va atendre el noi després d'aquest incident, en què es pot veure una lesió lleu al canell. El cas està encara en fase d'instrucció, segons fonts judicials, i està previst que el menor declari davant d'un jutge en les pròximes setmanes. Abans de denunciar els fets a la policia, la mare de l'alumne es va reunir amb la direcció del centre per presentar una queixa i va demanar que canviessin el professor. Han passat vuit mesos des que es van denunciar aquests fets tan greus i el professor segueix treballant al centre, tot i que ja no dona classe a l'alumne. Les fonts consultades per redactar aquest article, inclòs el departament d'Educació, havien explicat inicialment que el mestre seguia donant classe al mateix alumne, però en realitat, des d'aquest curs ja no és el seu professor.

La directora del centre va obrir diligències administratives després de les queixes de la mare i va posar el cas en mans dels serveis territorials del departament d’Educació, que és qui té la competència per poder apartar el professional o fins i tot suspendre’l com a mesura cautelar. Amb aquest cas sobre la taula, el departament va obrir un expedient disciplinari al professor i va engegar una investigació, recopilant informació i entrevistant-se amb diferents testimonis dels fets. I a còpia d'estirar el fil han anat sortint nous casos. Durant tot aquest procés, hi ha hagut més alumnes que s’han armat de valor i també han denunciat el professor per altres episodis similars. Segons sembla, fins i tot algun alumne podria haver deixat d’anar a classe per no trobar-se'l. Malgrat tots aquests casos, el departament d'Educació no ha apartat el professor del seu lloc de treball i insisteix que hi ha un expedient obert que preveu tancar "en els pròxims dies".

Precisament per evitar aquestes situacions, el reglament del règim disciplinari de la gestió pública, que és la normativa catalana que afecta els funcionaris, determina que "la durada màxima d'un expedient no podrà ser superior a sis mesos", però obre la porta a una pròrroga sempre que "l'instructor ho justifiqui". La norma també preveu aplicar mesures preventives "per tal de garantir el normal desenvolupament dels serveis públics", que en aquest cas és l'ensenyament. Aquestes mesures, que es poden prendre durant la tramitació de l’expedient, van des del trasllat del funcionari a un altre lloc de treball fins a la suspensió provisional pels casos més greus. Cap d'aquestes mesures s'han aplicat arran d'aquestes denúncies.

Consultada per aquest diari, la directora de l’institut, Mercè López, no ha volgut fer declaracions i s'ha limitat a defensar que quan va tenir coneixement de la denúncia va traslladar el cas als serveis territorials, tal com fixa el protocol.

Més enllà de la denúncia d'aquest alumne presentada als Mossos, i sobre la qual s’haurà de pronunciar un jutge, el departament també investiga els altres incidents que els alumnes han anat denunciant sobre aquest professor. Entre els fets que se li imputen hi ha "tractar habitualment de manera inadequada els seus alumnes menyspreant-los, humiliant-los, amenaçant-los i insultant-los". També investiguen si ha intentat "coaccionar els alumnes" perquè retiressin les queixes que havien presentat contra ell. Les diferents denúncies i la investigació oberta, que segons el departament ha provocat que una inspectora visiti el centre i demani a professors i alumnes les seves opinions sobre el professor, han tensat molt el dia a dia dins de l’institut. El professor no ha volgut fer declaracions a l'ARA.

Des del departament defensen la seva actuació i insisteixen que tots els protocols s’han activat tal com fixa el reglament. S’ha activat la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV), "que ha fet un acompanyament als alumnes que havien comunicat la situació al centre".

Aquest article s'ha modificat per un error en la informació

Aquest article s'ha modificat per un error comès per la font d'informació

stats