Societat 15/05/2018

Els professors de la UB convoquen una vaga el dijous 24 de maig per reclamar que es regularitzin els associats

Hi haurà aturades parcials per campus els dies 28, 29 i 30 de maig

L.v.
3 min
La Universitat de Barcelona va investigar les primeres queixes contra el CREA el 2004

BarcelonaEls professors i investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han convocat una vaga per al dijous 24 de maig per reclamar una millora de les condicions laborals dels professors associats de la universitat. La decisió s'ha pres aquest migdia en una assemblea del personal docent investigador de la universitat i el comitè d'empresa (on s'integren tots els sindicats) l'ha assumit. La vaga es convoca per a tot el professorat, també el funcionari.

L'aturada es convoca per denunciar la precarietat del col·lectiu de professors associats. Segons fonts de la UB, dels 5.715 professors de la UB, 2.235 són professors associats. Els impulsors de la vaga calculen que d'aquests docents, només són realment associats uns 700. La resta són "falsos associats", que significa que són docents "estructurals", perquè treballen únicament a la UB i fan el 75 % de la feina que fan els docents que són professors funcionaris però amb un sou d'uns 500 euros. Els impulsors criden a la vaga tant els professors associats com els funcionaris.

El 24 de maig, a banda de la vaga, es convocarà també una manifestació a les 12 h des de la plaça Universitat fins a la direcció general d'Universitats, a la part baixa de la Via Laietana. A més, es convocaran vagues parcials els dies 28, 29 i 30 de maig, que afectaran diferents campus. El dia 28 s'aturaran totes les facultats de la Diagonal, el dia 29 les de Mundet i el dia 30 la Central i el Raval. Cada dia hi haurà concentracions a les 12 h davant del campus que s'aturi. El dia 7 de juny també es concentraran al Palau Reial en el marc de la conferència integral del Consell Interuniversitari Català.

Amb aquestes mobilitzacions es vol pressionar l'equip de govern de la UB perquè reobri la taula de negociacions que permeti millorar la situació dels professors associats. El professorat i els investigadors ja van fer vaga fa un any per evitar acomiadaments a la universitat. Ara també demanen més transparència i denuncien que encara no s'han publicat les places de professors associats per al curs que ve.

Fonts de la UB reconeixen la problemàtica i l’atribueixen al fet que amb l’inici de la crisi l’única via per substituir les jubilacions era amb professors associats. Les mateixes fonts van assegurar que aquest fenomen no és exclusiu de la UB i van reclamar solucions polítiques a l’Estat i la Generalitat, perquè les universitats -lamenten- no tenen autonomia per convocar noves places de professors. Els representants dels professors tenen pendent una reunió amb el nou vicerector del professorat aquest dijous.

L'anunci de la vaga coincideix en el dia que es compleix el dia que es compleix el primer mes de la vaga indefinida que duen a terme els professors associats de la Universitat Politècnica de València (UPV), que ara fa trenta dies es van sumar a la protesta que els seus col·legues de la Universitat de València (UV) van iniciar el passat 29 de gener, i que per tant, en pocs dies, complirà els quatre mesos de durada. En ambdós casos, i tal com han confirmat al diari ARA, els portaveus dels docents Vicent Monroig i Sílvia Díez, les negociacions es troben estancades. En el cas de la UV, l'afectació de la protesta ha oscil·lat entre el 30% de les classes segons els docents -el 15% segons la direcció- dels 45.000 alumnes de l'entitat. A la UPV, la vaga indefinida afecta les classes de 7.000 dels 35.000 estudiants de la institució segons les xifres del professorat en vaga.

stats