Societat 27/02/2018

Sense camions ni transport escolar a causa de les nevades

Protecció Civil diu que la mesura no vol "penalitzar" els transportistes sinó garantir la seguretat

Pau Esparch
5 min
Nens entrant a l'escola Casals Gràcia de Manlleu, Osona.

BarcelonaEl Servei Català de Trànsit (SCT) ha prohibit la circulació de camions a totes les carreteres catalanes des de les 16.00 h d'aquest dimarts a causa de la nevada que caurà les pròximes hores. La mesura, que és excepcional, s'allargarà tot avui i es preveu que demà la restricció es pugui aixecar en funció de l'afectació per la neu. La directora de l'SCT, Eugènia Domènech, ha explicat que els camions que incompleixen la prohibició s'enfronten a una multa de 500 euros i ha afegit que els Mossos d'Esquadra han aplicat la restricció, de manera gradual, en les primeres hores d'aplicació: "S'han desviat els camions cap als llocs on poden estar aparcats". El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha afegit que la policia portuària ha permès que alguns camions que havien de sortir del port de Barcelona i Tarragona es desplacessin alguns metres, sense perill, per arribar al seu destí.

Els transportistes s'han queixat que es prohibeixi de manera generalitzada la circulació de camions. La Federació Empresarial d'Acte-Transports de Tarragona (FEAT) ha qualificat la mesura de "desproporcionada", després de rebre múltiples queixes de transportistes aturats a poca distància de casa seva, sense que nevi. Delort ha assegurat que la restricció no pretén "penalitzar" el sector, sinó "garantir la seguretat" durant un episodi que Protecció Civil defineix com a extraordinari.

Paral·lelament, Protecció Civil ha suspès el transport escolar per a aquest dimecres "de manera generalitzada" i ha demanat que s'eviti substituir-lo per transport privat en les zones més nevades. En aquest sentit, Delort ha avisat que "molts centres educatius demà no tindran una activitat lectiva normalitzada" però ha assegurat que sí que compliran la funció d'acollida per als nens que hi vagin. El departament d'Ensenyament ha concretat que s'acordarà amb els ajuntaments afectats si alguns centres han de tancar i s'informarà les famílies per mitjans telemàtics. "Demanem a les famílies que no intentin desplaçar-se en vehicles particulars. El sistema educatiu tindrà un funcionament irregular", ha avançat Delort, que ha donat per fet que "en alguns centres no hi haurà grups de classes sencers i en altres els professors no hauran pogut arribar", malgrat que no s'ha donat cap ordre general de tancar els espais.

D'altra banda, els centres de salut activaran un protocol de reprogramació de visites per a les persones que no puguin desplaçar-s'hi. Així, les persones que no puguin anar al centre corresponent s'hi hauran de posar en contacte per demanar un altre dia de visita. A través d'un comunicat, el departament de Salut ha demanat als usuaris que no puguin desplaçar-se demà a la visita que tenien programada que no truquin al telèfon 061 per reprogramar-la, sinó que es posin en contacte directament amb el seu centre de salut. Alhora, el telèfon 061 es reforçarà per atendre les consultes de persones que tinguin dubtes sobre si han d'anar a urgències.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha advertit que la nevada serà intensa a partir d'aquesta nit i al llarg de demà arreu del territori.

"És la primera vegada que es pren una mesura general d'aquest tipus [la prohibició de la circulació de camions] per prevenir mals majors" com ara accidents greus, ha reconegut Domènech. "No s'allargarà la restricció [que afecta els camions de més de 7.500 quilos] més enllà del que sigui necessari", ha afegit Domènech, que ha alertat que les últimes hores s'han produït situacions complicades a la C-17 i i a l'Eix Transversal (C-25), on aquesta matinada una desena de conductors s'han quedat atrapats per un camió que s'ha accidentat. Era una carretera on no estava restringida la circulació de camions encara que s'havia recomanat que no ho fessin. Però l'accident del camió a l'Eix Transversal ha deixat vuit quilòmetres de cua amb uns 200 vehicles aturats, que han hagut d'esperar que es retirés el camió per poder restablir la seva circulació. "Hem de minimitzar el risc i demanem als conductors que no en tinguin necessitat que no surtin a les carreteres", ha reclamat Domènech.

"No és que vulguem penalitzar el transport", ha respost Delort davant les queixes dels camioners per la prohibició de la seva circulació. Ha destacat que les afectacions hi són "per a tothom que pugui sortir a la xarxa viària" i, de fet, ha demanat a la ciutadania que no surti de casa amb el seu vehicle particular i eviti la mobilitat en les zones més nevades. "Encara que es portin cadenes, els gruixos de neu poden impedir la mobilitat", ha avisat Delort, que ha apostat per utilitzar el transport públic, tot i que ha admès que la xarxa ferroviària i la de transport terrestre també es poden veure afectades per la neu. "Cal adoptar mesures de caràcter excepcional", ha subratllat, i ha recordat que les últimes hores ja s'han pres mesures a les comarques gironines i de la Catalunya Central. El director de Protecció Civil ha explicat que a molts països del nord d'Europa s'aplica "de manera immediata" una restricció de la circulació de camions. "Si hem de recuperar la mobilitat en alguna carretera amb gruixos de neu, la recuperarem més aviat si no està plena de camions pel mig", ha valorat Delort.

Seat suspèn el torn de nit

Seat ha decidit suspendre el torn de nit d'aquest dimarts a la seva fàbrica de Martorell (Baix Llobregat) a causa de la previsió meteorològica i del fet que s'hagi prohibit circular els camions de gran tonatge. La companyia automobilística ha reunit aquesta tarda el seu comitè d'emergència per avaluar la situació.

L'empresa ha optat finalment per avançar el final del torn de la tarda a les 20.00 hores –habitualment acaba a les 21.45 hores– i suspendre el de la nit, segons han explicat a Efe fonts de la companyia. Les fonts consultades han indicat que aquesta mesura només afecta la planta de Martorell, no les de la Zona Franca de Barcelona ni el Prat de Llobregat.

Nissan, l'altra gran companyia automobilística de Catalunya, sí que manté per ara la producció de la seva planta de la Zona Franca, segons han informat a Efe fonts sindicals. "De moment es mantenen els torns a l'espera de les previsions meteorològiques i si hi hagués grans nevades s'actuaria", ha assenyalat un portaveu sindical.

Nevada fins a la cota zero

"Hem emès avisos de perill perquè entre les pròximes 24 hores la nevada pot afectar bona part de Catalunya", ha avançat el cap de predicció meteorològica de l'SMC, Santi Segalà. L'SMC ha pronosticat que entre aquesta nit i demà els gruixos de neu poden ser de 0 a 2 centímetres al litoral i de 2 a 15 centímetres a l'interior i a la depressió central de Catalunya, però al Prepirineu i al Pirineu hi poden caure entre 30 i 50 centímetres de neu. Tot i això, Segalà ha destacat que dimecres, quan acabi el dia, la nevada quedarà restringida al Prepirineu i al Pirineu. "La neu arribarà a la cota zero" en aquest episodi, ha advertit Segalà. La preocupació de Protecció Civil se centra entre la nit d'avui i la matinada de demà, quan es preveu que la neu pugui agafar a més zones de Catalunya.

stats