JORNADA CASTELLERA
Societat 28/07/2014

Protagonistes de vuit pisos d’alçada

Tres torres folrades eclipsen el màxim nivell del cap de setmana casteller

Efren Garcia
3 min

ReusEls castells són espectacle i plasticitat, esforç i superació, voluntat i compromís, ja sigui en els sis o en els nou pisos d’alçada. No sempre les màximes construccions són les més importants del cap de setmana. A les portes d’un gran estiu casteller, les grans formacions carreguen les bateries i cedeixen un espai a algunes colles no tan habituals a les planes dels mitjans de comunicació.

Dues formacions a la zona tradicional han encarat la jornada castellera amb la intenció de superar els seus principals reptes. Una de freda i una de calenta per als Xiquets de Reus i els Nens del Vendrell. Els de la camisa de color avellana van haver d’aparcar el tres de nou amb folre i el cinc de vuit, que preveien dur a plaça dissabte, per a pròximes actuacions, mentre la colla del Vendrell superava la seva millor exhibició de Santa Anna descarregant el dos de vuit amb folre en solitari, i apuntant-se així la tripleta de castells de vuit. Van sumar-se a la festa dels vuit pisos els Marrecs de Salt, que, lluny de l’epicentre casteller, van protagonitzar una diada perfecta a la seva festa major.

El dos de vuit amb folre ha estat, de fet, el castell protagonista del cap de setmana. Uns eufòrics Nens del Vendrell van consolidar dissabte la tripleta de castells de vuit a casa gràcies a aquesta estructura. Els Xiquets de Reus van salvar la diada de Santa Anna amb aquest castell, tot i que probablement mai els havia semblat tan poc. Diumenge els Marrecs de Salt s’aferraven a la lluita per una posició a la jornada principal del Concurs de Castells completant també el dos de vuit amb folre i, així, la tripleta de castells de vuit.

A Reus els Xiquets van iniciar l’actuació tocats de moral després de saber la decisió de prescindir del tres de nou amb folre i el cinc de vuit que havien treballat amb tanta insistència en els últims assajos. Segons reconeixien instants abans de l’actuació, la cita, que hauria estat la més matinera de la seva història, els havia arribat massa d’hora.

Els Xiquets s’esperen

Si bé la colla intenta consolidar un calendari atractiu per als mesos d’estiu, els seus castellers encara no estan habituats a aquestes exigències i les nombroses baixes van fer prudent la decisió d’ajornar l’atac als nou pisos. Tot i dominar un perfecte tres de vuit d’inici i descarregar el dos de vuit amb folre després d’un intent desmuntat, els Xiquets de Reus van decidir aparcar el quatre de vuit de tercera ronda per portar a plaça una alineació molt lleugera de cinc de set que els permet rodar el tronc del que haurà de ser el cinc de vuit definitiu. Al seu costat van actuar uns renovats Brivalls de Cornudella que van aprofitar l’experiència per descarregar el primer dos de sis des de la refundació de la colla, el 2012.

Posant els seus castells a punt, i amb una intensitat diferent, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aprofitar l’actuació de dissabte, al barri de les Vivendes, per sumar el quart quatre de nou amb folre i recuperar les sensacions amb l’estructura del dos i del cinc.

Diumenge els Castellers de Barcelona van fallar en el seu intent de fer de Sant Vicenç dels Horts una nova plaça de castells de nou. El tres de nou amb folre va cedir però van tornar a demostrar el seu potencial descarregant tant el cinc de vuit com el quatre amb el pilar.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Vella dels Xiquets de Valls van descarregar diumenge a Vilallonga del Camp els dos castells bàsics de nou. En un altre nivell, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau es van apuntar dissabte a Vila-seca el seu primer pilar de sis descarregat. Els de la camisa verda l’havien coronat en dues ocasions aquesta temporada però el d’aquest cap de setmana és el primer descarregat de la seva història.

stats