Societat 13/04/2016

EL PSOE vota a favor del traspàs complet de Rodalies a la Generalitat

Els socialistes, Podem, ERC i Democràcia i Llibertat aproven un text a la comissió de foment del Congrés dels Diputats per crear un grup de treball que estudiï quina és la millor fórmula

Acn
2 min
Usuaris de Rodalies en una imatge d’arxiu.

MadridLa comissió de foment del Congrés dels Diputats ha instat aquest dimecres el govern espanyol a crear un grup de treball, juntament amb la Generalitat, per estudiar i definir, en el termini de nou mesos, quines de les línies ferroviàries que transcorren per Catalunya són d’interès general. La petició inclou que el criteri a seguir pel grup de treball sigui que no es considerin d’interès general aquelles línies per on circulin exclusivament trens amb origen i destinació a Catalunya. Aquest és el pas previ que demana la Generalitat per aconseguir el traspàs complet de les Rodalies i Regionals.

Aquesta petició s’ha aprovat a través d’una esmena transaccional a la proposició no de llei sobre el traspàs d’infraestructures ferroviàries a la Generalitat de Catalunya i ha rebut el suport dels grups parlamentaris del PSOE, Podem, ERC i Democràcia i Llibertat.

El text també reclama que el grup de treball cerqui fórmules de participació de la Generalitat en la millora de la mobilitat i de la prestació del servei ferroviari en l’àmbit de les línies internes de Catalunya.

Així mateix, es demana complir amb les actuacions previstes al pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015. Per a aquest fi, s’hauria de crear un consorci entre l’Estat i la Generalitat amb la participació dels ajuntaments implicats que fes el seguiment, priorització i gestió de les inversions compromeses.

Montcada i Rexach

La comissió també ha aprovat per 37 vots a favor (PP, PSOE, Podem, ERC i DL), cap en contra i 5 abstencions (C's) dues proposicions no de llei d'En Comú Podem i d'ERC per al soterrament de la línia ferroviària a Montcada i Reixac. Les dues iniciatives han obtingut el 'sí' de tots els partits tret de C's, després que aquest dimarts l'alcaldessa del municipi, Laura Campos, es reunís amb la ministra de Foment, Ana Pastor, i obtingués del ministeri el compromís de destinar una partida dels pressupostos del 2017 al soterrament de la R2 al seu pas pel municipi, que ja ha registrat 165 víctimes mortals.

stats