Una quarantena d'embarassades estan ingressades per covid a Barcelona

A la Vall d'Hebron hi ha 14 gestants a l'UCI o a semicrítics

Ara
2 min
La Vall d'Hebron des d'un dels terrats de l'hospital.

BarcelonaAls dos hospitals de referència de Catalunya per a embarassades amb coronavirus hi ha 42 dones embarassades ingressades per covid. La dada, avançada per Betevé, s'ha donat a conèixer l'endemà que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, fes una crida al col·lectiu de gestants perquè es vacunin. Argimon va assegurar que els beneficis d'adquirir anticossos davant del virus són més alts que no pas el risc de complicacions per la vacuna o el risc d'emmalaltir de covid de manera greu si no es compta amb la protecció de la vacuna.

Segons les xifres actuals, confirmades per l'ARA, a l'Hospital de la Vall d'Hebron hi ha 34 embarassades ingressades, de les quals 14 estan a la unitat de cures intensives (UCI) o a semicrítics. A l'Hospital Sant Joan de Déu hi ha vuit embarassades més, dues de les quals estan a crítics.

Les dones embarassades no van ser un col·lectiu prioritari a l'hora de planificar la vacunació perquè "no eren un grup de risc", però des del departament de Salut insisteixen que es vacunin. Aquest divendres ho ha tornat a reclamar la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, que ha ressaltat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que la vacuna també "protegeix molt" les gestants. Tot i que encara no hi ha assajos clínics de les vacunes en aquest col·lectiu, Craywinckel ha recordat que "hi ha evidència clínica" que la vacuna "té el mateix risc-benefici" per a les embarassades que per a la població general. En canvi, sí que hi ha estudis sobre els riscos de passar el covid-19 durant l'embaràs. "Un efecte greu del covid en una dona embarassada és molt punyent", ha assegurat la directora del CatSalut.

Les característiques de la cinquena onada

El fet que es faci una crida a les dones embarassades perquè s'injectin la vacuna té a veure amb les característiques de la cinquena onada, que s'ha acarnissat especialment entre la població jove i ha fet augmentar de manera exponencial el nombre de persones de menys de 40 anys contagiades, i entre elles, per tant, dones gestants. Argimon va insistir en la importància que les dones embarassades es vacunin, no només contra el covid sinó en general, i va recordar que l'Organització Mundial de la Salut també fa aquesta recomanació, així com el ministeri de Sanitat.

De fet, el conseller va dirigir la recomanació també cap a les dones que estan en el primer i el segon trimestre de gestació, malgrat que inicialment es recomanava que s'esperés al tercer trimestre perquè és quan hi ha menys risc de cara al fetus, que ja està més desenvolupat.

stats