Salut infantil
Societat 30/06/2011

Gairebé la meitat de nens, amb problemes d'excés de pes

El 26% dels nens d'entre sis i nou anys de l'Estat espanyol tenen sobrepès i el 19% té obesitat. Es perfilen factors influents com la classe social, l'educació dels pares, la presència d'ordinadors a l'habitació i els menjadors escolar

Agències
2 min

MadridEl 45,2% dels nens d'entre 6 i 9 anys de l'Estat tenen sobrepès o obesitat, un problema greu de salut pública que afecta més els nens que les nenes, i també als infants que viuen en les classes socials més desafavorides i als que disposen de consoles, ordinadors o aparells de DVD a la seva habitació.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi de prevalença d'obesitat infantil 'Aladino' (Alimentació, Activitat física, Desenvolupament Infantil i Obesitat), que ha fet públic avui la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, juntament amb el president de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, Roberto Sabrido.

L'estudi, que recull informació de gairebé 8.000 nens d'entre sis i nou anys de tot l'Estat, ofereix per primera vegada dades precises i constata que, malgrat el percentatge alt, l'excés de pes en la població infantil s'ha estabilitzat els darrers deu anys.

Malgrat aquesta estabilització, la ministra ha insistit que les dades són "molt preocupants" i que no s'ha de baixar la guàrdia, i ha anunciat que traslladarà les conclusions de l'estudi al proper Consell Interterritorial de Salut amb l'objectiu d'acordar de manera conjunta amb les comunitats autònomes les mesures a adoptar.

La classe social i l'educació, factors influents

El sobrepès afecta el 26% dels infants (26,3% en nens i 25,9% en nenes) i l'obesitat el 19% (el 22% dels nens i el 16,2% de les nenes).

Els nivells de sobrepès i obesitat infantil en les famílies amb menys recursos se situen al voltant del 48, cosa que suposa quasi vuit punts més que els problemes de pes detectats en les famílies amb més renda.

El nivell educatiu dels pares també influeix. Així, un 41% dels fills de pares amb estudis universitaris té problemes de pes, mentre que aquests afecten el 47,9% dels fills de pares amb estudis secundaris i el 47,6% dels que tenen estudis primaris.

En aquest sentit, la ministra ha assegurat que el govern dirigirà tots els seus esforços cap als nens més desafavorits, tot facilitant-los l'accés a una informació i educació adequada sobre hàbits de vida saludable.

Ordinadors a l'habitació no, menjadors escolars sí

L'estudi també analitza l'impacte de l'oci audiovisual (presència d'ordinador, DVD o consoles en l'habitació dels menors) en l'excés de pes.

Entre els nens que no tenen aquest tipus d'aparells a l'habitació, un 43% té problemes de pes, mentre que en els que sí que en tenen el percentatge és del 50%.

D'altra banda, les dades també indiquen que menjar a l'escola és més saludable, ja que un 43% dels nens que ho fan tenen excés de pes, davant del 47,6% que ho fa a casa.

Fins avui, les úniques dades que es tenien eren els de l'estudi enKid, fet fa més de deu anys amb una metodologia diferent i amb participació de menys nens, concretament 432.

stats