Societat 24/12/2019

On es poden donar joguines per Nadal?

Els punts verds o les entitats són algunes de les opcions per donar una nova vida a aquests objectes

C.l
3 min
Capses de jocs Educa, un clàssic català / PERE TORDERA

BarcelonaLes festes de Nadal són, sens dubte, l'època de l'any en què arriben més joguines noves a casa. Les acumulacions a armaris i calaixos són un clàssic d'aquestes dates i els pares es pregunten què poden fer amb les joguines que han quedat arraconades. Les alternatives per donar una nova vida a aquests objectes són diverses: des de portar-les a parròquies o escoles bressol del barri perquè altres nens en puguin gaudir fins a donar-les a entitats i organitzacions solidàries. A Catalunya s'organitzen diverses campanyes i iniciatives amb l'objectiu de trobar una sortida sostenible i humanitària a les joguines velles que han quedat aparcades.

Barcelona: punts verds

Els barcelonins poden donar articles que ja no fan servir, tant en bon estat com nous, lliurant-los als més de 30 punts verds distribuïts per la ciutat. La recollida de joguines es porta a terme durant tot l'any a través de la iniciativa L'altra cara de la joguina de l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Fundació Formació i Treball. Quan els ciutadans visiten algun dels punts troben uns espais habilitats per dipositar joguines i jocs que ja no fan servir i poden ser utilitzades per altres nens.

L'entitat s'encarrega de seleccionar i classificar els materials per destinar-los a projectes socials o vendre'ls a un preu simbòlic a la Botiga Amiga. Aquest 2019 s'han recollit prop de 145.000 quilos de joguines, un 61% més que el 2018. Les joguines que es poden aprofitar suposen el 62% del total de donacions; les que finalment es rebutgen es retornen al punt verd perquè els seus materials puguin ser reutilitzats. Fa cinc anys que l'Ajuntament i la Fundació Formació i Treball col·laboren en la recollida de joguines usades als punts verds de la ciutat.

Un membre de la formació treballa en la selecció i tria dels objectes recollits
Els objectes es recullen als punts verds de la ciutat

Propostes solidàries

Fundació Apip-Acam

L'Eix Comercial Nou Eixample i l'Associació de Veïns de l'Eixample recullen joguines i material escolar per a la Fundació Apip-Acam. Els veïns poden deixar articles nous i de segona mà per a nens de fins a 14 anys al local de l'associació del carrer Calàbria, 262, de dilluns a dissabte fins al 3 de gener, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Les joguines es destinaran a programes per a dones soles amb fills en situació de vulnerabilitat i exclusió social. Les entitats que participen en la iniciativa demanen especialment jocs de taula, contes infantils, material escolar i joguines per als més petits.

Il·lusions Solidàries

Una altra opció és anar al taller d'Il·lusions Solidàries, al carrer de la Ratlla, 8, de Caldes d'Estrac (Maresme), o al magatzem que aquesta petita entitat dedicada a la reparació de joguines té a la Nau Vila Besòs, al districte de Sant Andreu. Fa set anys que Inés Pacho i un petit grup de voluntàries donen una segona vida a aquests objectes. "Mirem què podem aprofitar i ho netegem i restaurem", diu Pacho, que concreta que generalment són tasques que fan que la joguina torni al seu estat original. "Si tenen cops o ratlles busquem una pintura del mateix color; si les nines tenen la roba trencada busquem una muda nova", afegeix.

Accepten donacions durant tot l'any, però la feina s'accentua al Nadal, quan els arriba la majoria del material. També creixen les peticions dels centres d'acollida i casals amb què col·laboren. "Cada vegada demanen més material i és més difícil fer un regal personalitzat als nens", afirma Pacho. La majoria d'aportacions provenen de coneguts o escoles que lliuren els objectes que ja no utilitzen més. L'any passat les voluntàries van rebre més de 12.000 donacions i van repartir 8.000 articles –que inclouen jocs, joguines i material escolar– a 34 organitzacions.

Tarragona, Lleida i Girona

A la resta de demarcacions, els ajuntaments no tenen en marxa cap campanya de recollida de joguines, però diverses iniciatives particulars es dediquen a aquesta tasca. A Tarragona, la Universitat Rovira Virgili ha recollit jocs usats fins a aquesta setmana i també ho va fer aquest diumenge el Centre Cívic Santa Eugènia a Girona. D'altra banda, entitats com Càritas o Creu Roja Joventut impulsen projectes de recollida de joguines noves per a nens en situació de vulnerabilitat. A tot Catalunya, les botigues de la cooperativa Abacus també recullen joguines noves o que hagin estat comprades a la cooperativa i estiguin en bon estat.

stats