Societat 16/02/2015

Què són i com es defensen les doules de les acusacions dels infermers?

L'Associació de Mares Doules lamenta que en l'informe elaborat pel Consell General d'Infermeria "només compten les que ho fan malament"

Auri Garcia Morera
2 min
El dilema

Barcelona"Les doules acompanyen les mares que ho demanen en el procés de la maternitat, però no són res més que acompanyants, no han de fer cap intervenció", explica Clara Vergés, presidenta de l'Associació de Mares Doules, una entitat catalana pionera a nivell estatal. Hauria de ser, afegeix, un acompanyament exclusivament emocional. "Tenir una persona que ha passat una experiència com la teva et dóna confiança", argumenta Vergés.

En resposta al Consell General d'Infermeria, que ha demanat a la fiscalia que actuï contra les doules perquè atenen parts sense titulació, la presidenta de l'Associació de Mares Doules es defensa així: "Al seu informe ho expliquen tot d'una manera molt extrema. No s'han preocupat de conèixer exactament què fem les doules que ho fem bé". La seva entitat té un codi ètic que coincideix, en el fons, amb el que pensen els infermers: "Estem totalment d'acord amb el que diuen que no podem fer".

Vergés reconeix que algunes doules potser s'extralimiten i informen la mare de "què ha de fer i què no, com s'ha de posar, o què s'ha de prendre". El seu codi ètic, però, deixa clar que una doula no ha de fer "res que sigui competència d'una llevadora". Lamenta que, en l'informe del Consell General d'Infermeria, "només compten les que ho fan malament", i afegeix: "Estic segura que som moltes més les que ho fem bé que les que ho fan malament".

Coincideix amb el Consell General d'Infermeria que "hi ha d'haver una regulació", però discrepa de la petició dirigida a la fiscalia: "Jo entenc que s'enfadin i els dono la raó, però no cal que ens eliminin. Asseguem-nos i parlem de com podem col·laborar sense trepitjar-nos". Assegura que la figura de les doules "està funcionant a tot arreu i és per un motiu: està demostrat que una mare ben acompanyada té menys problemes en el part".

stats