Societat 28/03/2014

RecerCaixa impulsa 26 projectes d'investigació científica d'excel·lència

Entre els projectes seleccionats hi ha el projecte "desigualtat, mobilitat social, esforç i educació", amb la finalitat de dissenyar polítiques públiques que "actuïn contra els efectes de la recessió"

Efe
2 min

BarcelonaL'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i l'obra social de La Caixa han presentat avui a Barcelona els 26 projectes seleccionats de la convocatòria de 2013 del programa RecerCaixa, que promou la "investigació científica d'excel·lència a Catalunya".

Dels 26 projectes seleccionats, 6 estan relacionats amb iniciatives educatives, 5 en inclusió social, 7 en discapacitat, 3 en ocupació i 5 en salut pública.

Des dels seus inicis el 2010, RecerCaixa ha impulsat un total de 94 projectes amb una inversió de 6,4 milions d'euros.

En aquesta convocatòria, en què s'han buscat iniciatives d'"elevat impacte social i que millorin la vida de les persones", s'han presentat més de 1.400 projectes.

Les iniciatives tenen la finalitat de situar Catalunya com "un centre de creació de coneixement científic, desenvolupar una economia basada en el coneixement, impulsar nous projectes d'excel·lència científica i de caràcter transformador, i compartir el procés d'investigació amb la ciutadania".

En aquesta línia, el director de RecerCaixa, Josep Joan Moreso, ha concretat els dos pilars fonamentals del projecte: enfortir la investigació centrada en els àmbits més vulnerables, i omplir els buits que ha deixat la caiguda d'inversió pública en el sector.

Entre els projectes seleccionats hi ha iniciatives com la de "SimulPlay", que té la intenció d'explicar a través de la tecnologia el comportament humà; o el projecte "desigualtat, mobilitat social, esforç i educació", que té la finalitat de dissenyar polítiques públiques que "actuïn contra els efectes de la recessió".

També seran finançades iniciatives com la de "desenvolupar un sistema robòtic de baix cost d'ajuda a la rehabilitació de la marxa per a nens amb trastorns motors greus" o estudis com el que analitza els "efectes d'una dieta mediterrània hipocalòrica" i que promou l'"activitat física per a la prevenció primària cardiovascular".

Els promotors de RecerCaixa, que han reconegut el fracàs en la reducció de la pobresa infantil, han reiterat que les iniciatives seleccionades han de ser un "instrument anticíclic de la crisi econòmica".

stats