Societat 08/10/2013

Un jutge reconeix que el càncer d'un treballador de Repsol prové de l'exposició als productes químics

L'home, veí de Reus, treballava subcontractat al complex industrial de l'empresa a Tarragona

Acn
2 min

TarragonaEl jutjat social número 1 de Tarragona ha reconegut l'origen professional del càncer que pateix un treballador del complex industrial de Repsol a Tarragona, segons ha informat el Col·lectiu Ronda. L'home, que té un limfoma fol·licular, està de baixa des del 8 de gener del 2010. Es tracta d'un treballador subcontractat que s'ocupava de tasques de manteniment als forns d'olefines de les instal·lacions de Repsol. La sentència també recull que l'home no anava suficientment protegit. La cooperativa es congratula que finalment s'hagi pogut demostrar l'origen laboral de la malaltia, però lamenta que les mútues sempre intentin escapolir-se de casos com aquest per estalviar-se despeses.

"Malgrat que es té coneixement des de fa molts anys de la clara relació entre el desenvolupament de leucèmies i l'exposició al benzè, costa molt que es reconegui", ha declarat l'advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés, que representa el treballador afectat, un veí de Reus que no arriba als quaranta anys. La sentència admet, en contra del criteri de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que la malaltia del treballador deriva de l'exposició a diferents compostos químics derivats del petroli com ara el benzè i l'etilè, substàncies incloses en el barem de malalties professionals com a cancerígenes.

El criteri de l'Institut Nacional de la Seguretat Social

Segons el Col·lectiu Ronda, l'INSS va decidir que la malaltia del treballador era d'origen comú i no pas professional, desestimant les reclamacions administratives en aquest sentit. Aquesta decisió suposa, segons afegeix la cooperativa, que la persona afectada no es pot beneficiar de l'increment de la prestació que li correspon.

Dret a indemnització

El Col·lectiu Ronda s'ha mostrat satisfet, ja que la sentència, tot i que no imposa cap mesura contra l'empresa, Atrian Technical Services, SA, resol a favor del treballador i serveix de "reconeixement" perquè pugui cobrar la prestació que li pertoca i alhora reclamar indemnització en concepte de danys i perjudicis per no haver-se complert les mesures de seguretat. "I ho farem, tot i que encara estem analitzant a qui reclamarem, perquè segurament hi haurà més d'un responsable", ha afegit el lletrat de la cooperativa.

stats