Societat 14/04/2015

Saps resoldre aquest problema de lògica matemàtica? Els alumnes de 14 anys a Singapur, sí

Una de les preguntes d'un concurs matemàtic per a adolescents asiàtics s'ha fet viral per la seva aparent dificultat

Ara
2 min

BarcelonaUna vegada més, el 2014 Singapur va encapçalar l'últim rànquing de l'informe PISA, amb 562 punts en l'apartat de resolució de problemes. En aquest mateix àmbit, Catalunya quedava amb 493 punts, un per sota de la mitjana de l'OCDE (494), i 9 punts per sobre de la mitjana espanyola (484).

Des de ben petits, els alumnes singapuresos aprenen matemàtiques i anglès. Ara, un test d'una competició per a adolescents, la Singapore and Asian Schools Maths Olympiads, ha fet la volta al món. El fenomen va començar quan un presentador de la televisió del país va publicar el test al seu perfil de Facebook: ja feia dies que el famós enigma corria per les xarxes i molts adults havien intentat –sense èxit– trobar-ne la solució.

La pregunta diu així:

L'Albert i el Bernard s'han fet amics de la Cheryl i volen saber quan és el seu aniversari. La Cheryl els dóna una llista de 10 possibles dates. El 15 de maig, el 16 de maig, el 19 de maig, el 17 de juny, el 18 de juny, el 14 de juliol, el 16 de juliol, el 14 d'agost, el 15 d'agost i el 17 d'agost. La Cheryl diu a l'Albert i el Bernard, separadament, el mes i el dia del seu aniversari, respectivament.

Albert: No sé quan és l'aniversari de la Cheryl, però sé que el Bernard tampoc ho sap.

Bernard: Primer no sabia quan era l'aniversari de la Cheryl, però ara sí.

Albert: Aleshores, jo també sé quan és l'aniversari de la Cheryl.

Així doncs, quan és l'aniversari de la Cheryl?

L'enigma que un presentador de Singapur va penjar al seu Facebook

El 8 d'abril, el dia que va tenir lloc el concurs, al voltant de 28.000 estudiants entre 14 i 16 anys, provinents de Singapur, Malàisia, Indonèsia, Vietnam, la Xina, Mongòlia i Tailàndia, entre altres, van respondre –amb més o menys encert– aquest test de lògica.

Sou capaços d'esbrinar quan és l'aniversari de la Cheryl? Aquí en podreu trobar la resposta oficial: només n'hi ha una de possible.

*AVÍS: no publicarem en aquesta notícia cap comentari que doni la possible solució a l'enigma: seria un 'spoiler'. Qui vulgui veure la resposta i/o comentar-la i/o proposar la vostra, entreu a la notícia que hem fet per als que vulguin veure la solució

stats