Societat 10/04/2018

Resolen un crim homòfob de fa 18 anys a Montgat amb la detenció d'un exmilitar espanyol

Els Mossos aclareixen la mort d'un home, que havia investigat la Guàrdia Civil, amb les trucades i els testimonis del cas i els antecedents de l'arrestat per agressions sexuals i violència domèstica

Pau Esparch
3 min

BarcelonaEl vespre del 8 de març del 2000, fa 18 anys, van trobar el cos sense vida d'un home —completament nu i amb una flor a l'orella— en un pis de Montgat. La sang de la víctima, que va morir a ganivetades, estava escampada per tot el domicili i l'autor del crim havia utilitzat la sang per fer unes pintades a les parets. S'hi podia llegir "Hitler tenia razón" i "KKK" (les sigles del Ku Klux Klan, l'organització racista dels Estats Units). La Guàrdia Civil va investigar l'assassinat, però no el va resoldre. Fa dos anys la jutge que portava el cas va ordenar a la divisió d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra que reobrís la investigació i, al cap d'uns mesos, la policia catalana va aclarir qui era el presumpte autor del crim. L'home va ser detingut a Colòmbia el setembre de l'any passat i té antecedents per agressions sexuals i violència domèstica a Catalunya. Durant més d'un any, després de l'assassinat de Montgat, va ser militar de l'exèrcit espanyol a l'acadèmia de Talarn, al Pallars Jussà.

Les pintades a les parets estaven fetes amb sang de la víctima

La resolució del cas s'ha conegut ara, quan ja han passat set mesos de la detenció de l'autor, perquè s'ha aixecat el secret de sumari. Els Mossos van començar a revisar el crim el 2016 per encàrrec de la jutge i van concloure, amb la investigació feta per la Guàrdia Civil, que hi havia tres persones "amb més números" d'haver comès els fets, segons l'inspector Jordi Domènech. Al final, un d'ells va esdevenir el principal sospitós (i és qui va acabar arrestat a Colòmbia). La policia va estrènyer el setge sobre el detingut, que en el moment de l'assassinat tenia 21 anys, i el va situar a l'escena de l'homicidi gràcies a unes trucades telefòniques i testimonis. Els Mossos creuen que l'arrestat i la víctima —que tenia 45 anys— es van conèixer a través d'un anunci publicat en un setmanari de Vilafranca del Penedès (on vivia el presumpte autor).

La policia ha descobert que el detingut publicava anuncis per paraules en els quals s'oferia a fer "qualsevol tipus de feina". En els anuncis hi publicava el seu telèfon mòbil i el fix de la seva tia, i Domènech explica que s'ha comprovat que hi havia trucades entre els dos números de telèfon i el fix del pis de Montgat on es va produir el crim: la víctima vivia en el domicili d'un avi incapacitat que anava a un centre de dia i a qui cuidava la resta de la jornada. Segons els Mossos, un migdia l'arrestat i la víctima van quedar. Els dos homes van dinar al pis de Montgat i van beure alcohol. La policia pensa que després haurien mantingut relacions sexuals, ja que es va localitzar la víctima sense roba. També es considera que la motivació de l'assassinat va ser homòfoba: l'autor hauria actuat per les seves conviccions ideològiques perquè no hauria tolerat les relacions sexuals que ell mateix havia tingut.

Confessió d'haver "matat homosexuals"

De fet, Domènech apunta que el detingut penjava banderes esvàstiques a les xarxes socials i hauria confessat que havia "matat homosexuals". Els testimonis de les persones a qui hauria revelat el crim de Montgat han sigut la clau definitiva per tancar el cas. Els Mossos sospiten que l'arrestat, que des del 1999 havia deixat de viure a Colòmbia, va tornar al seu país d'origen just després que el 2009 i el 2010 se l'investigués per tres casos en què se li atribuïen delictes d'agressió sexual, violència domèstica i lesions. Cap dels casos va servir per vincular-lo amb l'assassinat de Montgat perquè no hi havia mostres d'ADN dels fets de fa 18 anys, ja que l'autor va evitar deixar restes al pis. Però en els antecedents constava un 'modus operandi' particular de l'home: enregistrar amb una gravadora els crits de desesperació de les seves víctimes.

Els Mossos creuen que la cosina de la víctima va rebre una trucada —tres anys després del crim— en què s'hauria pogut escoltar la gravació del mort en l'assassinat de Montgat. Entre això, els testimonis i una altra trucada —també posterior a l'homicidi— feta des del mòbil de la víctima a una antiga parella sentimental, la policia catalana va poder donar el cas per resolt. Aleshores la jutge va fer una petició a les autoritats de Colòmbia, i el principal sospitós va acabar detingut. Està en una presó de Colòmbia a l'espera de ser extradit perquè es pugui fer el judici.

stats